Mokslininkai aptiko naujo tipo šunų koronavirusą žmonėse, patekusiuose į ligoninę dėl pneumonijos. Ar mums gresia nauja pandemija?  ()

Veikiausiai, ne. Mokslininkai paaiškina, kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keliems į ligoninę su pneumonija paguldytiems žmonėms mokslininkai identifikavo naujo tipo šunų koronavirusą. Skamba bauginamai – ir dalis žiniasklaidos jau pasinaudojo naujos pandemijos baime – tačiau iš tiesų kol kas mums nieko baimintis nereikia, The Conversation straipsnyje tvirtina virusinės imunologijos ir veterinarinės chirurgijos tyrėja iš Kembridžo universiteto Sarah L Caddy.

 

Taigi, Malaizijoje, vienoje Sarawak valstijos ligoninėje 8-iems iš 301 paciento, hospitalizuoto 2017–18 metais su pneumonija (2,5%), buvo identifikuotas šunų koronavirusas. Ar tai reiškia, kad šunys gali užsikrėsti nuo šunų koronavirusu? Tarptautinės mokslininkų grupės atlikto tyrimo rezultatai neseniai paskelbti žurnalo Clinical Infectious Diseases straipsnyje.

Visų pirma, rastasis virusas skiriasi nuo COVID-19 sukeliančio SARS-CoV-2 viruso, įspėja Caddy. Koronavirusų giminė skirstoma į keturias grupes: alfa-, beta-, gama- ir delta-koronavirusus. Be to, kaip interviu pažymi Smorodincevo vardo gripo MTI molekulinės virusologijos laboratorijos vedėjas A. Komisarovas, gama- ir delta- koronavirusai žmonėms niekada nebuvo nustatyti – „tai grynai veterinarinis reikalas“. Alfa- ir beta-koronavirusai žmonėse randami: SARS-CoV-2 priskiriamas beta grupei, o šunų – alfa.

 

 

Apie šunų koronavirusus mokslininkai žino beveik pusę amžiaus, tačiau didžiąją dalį to laiko jie domino tik virusologus–veterinarus ir kai kurių šunų savininkus. Apie jų perdavimą žmonėms anksčiau pranešimų nebuvo. Tačiau kovido pandemija žmonių požiūrį į koronavirusus pakeitė.

Šunų koronavirusas žmonėms Malaizijos ligoninėje nustatytas visiškai atsitiktinai – mokslininkai tikslingai jo neieškojo, o žmonės nuo tada jau buvo spėję išgyti. Tyrėjai kūrė naują testą (pan-CoV), kuriuo galima būtų aptikti visus mokslui žinomus koronavirusus. Patvirtinę testo veiksmingumą su laboratorijose išaugintais virusais, panaudojo jį su 192 mėginiais, paimtais iš hospitalizuotų su pneumonija žmonių. Devyni bandiniai parodė teigiamą rezultatą.

 

Tolesnė analizė parodė, kad penkiuose iš tų bandinių buvo įprasti žmogaus (peršalimo) koronavirusai, o likusiuose keturiuose, mokslininkų nuostabai – šunų koronavirusai. Paskui toje pačioje ligoninėje buvo aptikti dar 4 pacientai, turėję tokius pačius koronavirusus. Kruopščiai išanalizavę ir nuskaitę šio naujo koronaviruso genomą, mokslininkai priėjo prie išvados, kad tai – kitų gyvūninių alfa-koronavirusų giminaitis (pavyzdžiui, pasitaikančių kiaulėms ir šunims). Tačiau ar būtent jis buvo žmonių pneumonijos priežastimi?

 

Į šį klausimą mokslininkai kol kas negali atsakyti. Septyni iš aštuonių pacientų buvo užsikrėtę dar ir kitais virusais, kurie pneumoniją gali sukelti ir patys, tad, veikiausiai, jie ir tapo ligos priežastimi. Galima kalbėti apie šunų koronavirusų ryšį su pneumonija, tačiau ne apie prieažsties ir pasekmės.

Taip pat nerimaujama, kad Malaizijos pacientuose aptiktas koronavirusas gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui, dėl ko teoriškai galėtų kilti susirgimo proveržis, o gal ir nauja epidemija. Beje, šią temą antraštėse stumianti žiniasklaida pamiršta paminėti, kad užsikrėtimai įvyko 2017–2018 metais, tai yra, pastaruosius 3–4 metus šio viruso perdavimo įrodymų nebuvo. Taigi, ligos proveržio tikimybė itin menka. Bet kadangi dėl suprantamų priežasčių koronavirusai pritraukė visuotinį dėmesį, testai neišvengiamai rodys teigiamus rezultatus netikėčiausiose vietose.

Dauguma aptiktų koronavirusų, tikina Sarah L. Caddy, veikiausiai bus įdomūs grynai iš mokslinės pusės, tad, skelbti priežasčių nėra. Tačiau gyvybiškai būtina tęsti jų pasirodymo tyrimus, kad būtų galima nuspėti būsimų pavojingų tarprūšinių „šuolių“ variantus.

 

„Tai – pirmasis pranešimas apie tokį šunų-kačių rekombinantinį alfa-koronavirusą, aptiktą pneumonijos pacientams, – apibendrino mokslininkai. – Jeigu jo patogeniškumas bus patvirtintas, jis taps jau aštuntu žmogų galinčiu užkrėsti koronavirusu. Mūsų rezultatai pabrėžia gyvūninių koronavirusų keliamą grėsmę visuomenės sveikatos apsaugai. Neabejojame, kad juos būtina geriau kontroliuoti“.


republic.ru

(3)
(0)
(3)

Komentarai ()