Pagaliau pavyko prisivilioti Eloną Muską - „SpaceX“ kuriasi Lietuvoje  (33)

JAV verslininko Elono Musko kosminių technologijų įmonė „SpaceX“ steigiama Lietuvoje. Registrų centro duomenimis, trečiadienį Lietuvoje registruota „Starlink Lithuania“. Vienas iš bendrovę ir Lietuvos Vyriausybę suvedusių asmenų buvo verslininkas Vladas Lašas, prieš keletą metų mėginęs į Lietuvą privilioti kitą E.Musko bendrovę „Tesla“, jos baterijų gamyklos „Gigafactory“ statyboms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai, kad E.Musko įmonė kuriasi Lietuvoje, pirmoji pranešė naujienų agentūra BNS. Registrų centro duomenimis, įmonės vadove paskirta Lauren Ashley Dreyer, kuri nurodoma kaip „SpaceX“ žmogiškųjų išteklių vadovė. Įmonę registravo Nyderlanduose įsikūrusi „Starlink Holdings Netherlands“.

BNS skelbia, kad susisiekimo ministras Marius Skuodis vasarį su „SpaceX“ atstovais aptarė palydovinio interneto technologijų plėtros galimybes Lietuvoje ir Baltijos regione. Tuomet M.Skuodis sakė, kad Lietuva galėtų būti tiltu palydovinio interneto plėtrai Baltijos šalių ir viso regiono rinkose.

Ministerija tuomet skelbė, kad palydovinė ryšio plėtra Lietuvai leistų ne tik pasivyti, bet ir gerokai greičiau įgyvendinti ES tikslą, kad iki 2025 metų visiems gyventojams būtų suteikta galimybė naudotis ne mažesnės kaip 100 mbps spartos internetu.

V.Lašas: tai suteiks daugiau galimybių Lietuvos verslui

Vienas iš pirminių „Starlink“ įsikūrimo Lietuvoje iniciatorių buvo verslininkas Vladas Lašas. Jis teigia, kad jau užsisakė ir „Starlink“ palydovinio interneto paslaugą.

„„Esu užsisakęs „Starlink“ kosminio interneto servisą, manau, kad Lietuvoje yra ir daugiau užsisakiusių. Mes atlikome pilietinę iniciatyvą suvesti ir sudominti „SpaceX“, „Starlink“ motininę kompaniją, kad jie ateitų įsikurti Lietuvoje. Vyriausybė labai pozityviai į tai pasižiūrėjo, Susisiekimo ministerija ėmėsi iniciatyvos ir pristatė jiems Lietuvą. Mano žiniomis, centrinėje ir Šiaurės Europoje, ko gero, esame pirmi, kur įsisteigė „Starlink“. Tai džiugu, nes ši gero, kokybiško, greito ryšio alterntyva yra labai svarbi ir Lietuvos verslui, ir visai valstybei“, – 15min komentavo jis.

 

Verslininkas pabrėžė, kad tai nebuvo vieno žmogaus pastangos, prie inicatyvos ženkliai prisidėjo ir tarptautinis tinklas „Young Presidents' Organisation“. Pats V.Lašas anksčiau yra lankęsis „SpaceX“ gamykloje.

„Tai yra geras žingsnis į priekį. Kaip ta iniciatyva plėsis, priklausys nuo mūsų, nes su mūsų galimybėmis mes galime prisidėti ne tik kaip vartotojai, bet ir kaip kūrėjai, tiek suteikdami galimybes Lietuvos talentams dirbti „Starlink“, tiek kurdami startuolius, kurie naudotų ypatingo kosminio „Starlink“ interneto paslaugas“, – komentavo jis.

Verslininkas, kuris taip pat yra Lietuvos Verslo angelų tinklo valdybos pirmininkas, pridūrė, kad „Starlink“ įsikūrimo išjudinta startuolių ekosistema suteiks verslui dar daugiau galimybių investuoti į inovatyvias idėjas.

V.Lašas buvo vienas iniciatorių 2016 m. į Lietuvą viliojant kitą E.Musko įmonę „Tesla“, kuri tuo metu Europoje ieškojo vietos savo baterijų gamyklos „Gigafactory“ statybai. Gamykla galiausiai įsikūrė Vokietijoje.

 

Pašnekovas teigia, kad tiesiogiai ši istorija galbūt ir neturėjo įtakos „Starlink“ sprendimui, tačiau tuomet užmegzti ryšiai liko. „Visada bendras įdirbis, kontaktai ir pastebėjimas prisideda prie šalies reputacijos, technologijų bendruomenės reputacijos. Tada atsiranda dėmesys – neatėjo „Tesla“, atėjo „Continental“, kuri plečia gamybą ir gamina kai kuriuos elektronikos komponentus tai pačiai „Teslai“, – sakė V.Lašas.

Tūkstančiai palydovų tieks interneto ryšį

Palydovinis plačiajuostis ryšys, kurį teikia „Starlink“ technologija, ypač vertingas regionuose, kur nepakanka antžeminės infrastruktūros.

E.Musko „Starlink“ yra astronautikos bendrovės „SpaceX“ dirbtinių žemės palydovų projektas, kuriuo norima sukurti pigų aukštos kokybės palydovinio interneto ryšio kanalą.

Skelbta, kad iš viso sėkmingai buvo paleistos 29 misijos, kurių kiekviena į orbitą išleido po 60 mažųjų palydovų. Šiuo metu Žemės orbitoje yra daugiau kaip 1,1 tūkst. „Starlink“ palydovų.

Kosmoso ekspertas, buvęs Lietuvos aerokosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus 15min teigė, kad tiesiogiai tokioms šalims kaip Lietuva „Starlink“ palydovinis internetas nėra itin aktualus.

„Mano supratimu, tai daugiau skirta didelėms, mažai apgyvendintoms teritorijoms. JAV ar Kanada turi tokių teritorijų, kur neveikia mobilus ryšys, tokių vietų galima rasti ir, pavyzdžiui, Vokietijoje ar kitur Europoje. Bet Lietuva iš tiesų yra pakankamai gerai padengta, išskyrus nuošalesnes vietas, pavyzdžiui, nacionaliniai Dzūkijos ar Aukštaitijos parkai, bet ten atitinkamai gyvena mažiau žmonių. Vietose, nutolusiose nuo rajono centrų ir autostradų, tai turėtų tam tikrą prasmę ir tą ryšį pagerintų, bet ar tai pakeis Lietuvos vaizdą – turbūt ne“, – sakė jis.

 

Vis dėlto V.Tomkus amerikiečių bendrovės padalinio įsteigime mūsų šalyje privalumų irgi mato.

„Visuomet smagu pasakyti, kad tokia kompanija, tegul ir dukterinė, kaip E.Musko „Starlink“ ateina į Lietuvą. Tai yra labai gerai. Galbūt iš to galima sukurti kokią nors simbiozę, prisidėti technologiškai. Tai tikrai būtų smagu. Visada yra gerai kada tokie vardai ateina į Lietuvą“, – sakė kosminių technologijų ekspertas.

„Starlink“ planuoja iki 2026 metų iškelti apie 12 tūkst. aplink Žemę besisukančių palydovų. Vienu metu Lietuvą dengtų apie pusantro palydovo. „SpaceX“ yra viena didžiausių privačių inovacijų kūrėjų pasaulyje. Gegužę bendrovės kuriamo erdvėlaivio „Starship“ prototipas buvo pirmąkart sėkmingai nutupdytas bazėje Teksase, po nesėkmingų trijų ankstesnių bandymų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(4)
(14)

Komentarai (33)