Neišnaudotas potencialas? Mokslininkai teigia, kad žmonės ateityje galės atsiauginti prarastas galūnes  ()

Kad ir kokie pažangūs būtų šiuolaikiniai protezai, jie niekada nepranoks tikrų žmogaus galūnių. Tačiau gera naujiena ta, kad kada nors žmonės galės atsiauginti prarastas rankas ir kojas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

To mus išmokys salamandros, kurioms evoliucija padovanojo tokią galimybę. Mokslininkai jau seniai bando atskleisti galūnių regeneracijos paslaptis, kad šią galimybę galėtų padovanoti žmonėms. Tačiau tik dabar po truputį artėjama prie proveržio.

Mokslininkai išsiaiškino, kad vienas iš esminių skirtumų tarp žmonių ir salamandrų šioje srityje - makrofagai. Tai - imuninės ląstelės, kurios žmonėms po traumų padeda formuoti randus. Randinis audinys tampa barjeru, kuris neleistų galūnei ataugti, net jei žmogus ir turėtų tam reikalingus genus. Salamandros, žinoma, randais puošiasi ne visada.

Mokslininkai mano, kad jei pavyktų išspręsti randų formavimosi problemą, būtų galima atrakinti žmonių galūnių regeneracijos potencialą. Ir tai nėra susiję tik su galūnėmis. Aksolotliai, vandens salamandrų rūšis, gali atsiauginti ne tik galūnes, bet ir odą, uodegą, žandikaulį, stuburą, širdį bei plaučius. Šie gyvūnai gali atstatyti praktiškai bet kurią savo kūno dalį.

 

Žinduoliai irgi gali atlikti šį tą panašaus, bet tik būdami embriono stadijoje. Net ir maži kūdikiai gali atsiauginti šiek tiek širdies audinio. Vadinasi, suaugę žmonės galbūt vis dar turi tam reikalingų genų, tik jie nėra aktyvūs. Tai reiškia, kad galūnių, audinių ar organų atsiauginimas nėra tik mokslinė fantastika - ateityje žmonėms tikrai pavyks sukurti specialias terapijas, kurios vietoje randų formuos sveikus audinius.

 

Tai kuo čia dėti makrofagai? Mokslininkai pastebėjo, kad kai makrofagų lygis buvo žemas, aksolotlių kūnai formavo randus ir galūnių regeneracija nevyko. Šių gyvūnų makfrofagai tikriausiai yra ypatingi ir mokslininkai turės atskleisti jų funkcijas. Taigi, mokslininkai mano, kad žaizdas ateityje bus galima gydyti specialiu hidrogeliu, kuris pakeis žmonių makrofagų elgesį. Tikriausiai reikės papildomų vaistų, bet ši galimybė apskritai yra neįtikėtina - ant žaizdos tepamas gelis leis žmonėms atsiauginti prarastas galūnes ir audinius.

Mokslininkai dabar pradės kurti tokį hidrogelį. Tuomet seks bandymai su pelėmis, o tada, galbūt, bus galima pradėti ir klinikinius bandymus.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()