Elektromobilių baterijų poreikis šią šalį verčia tikru pragaru: įdarbinami vaikai, patruliuoja kulkosvaidžiais ir raketomis ginkluoti kareiviai, o elektromobilių gamintojai neturi jokio plano (Video)  (11)

Augant įvairių elektronikos prietaisų ir elektromobilių paklausai, auga ir kasybos darbai, kurių metu iškasamas kobaltas, naudojamas ličio jonų baterijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai tapo rimta Kongo Demokratinės Respublikos problema, skelbia „The New Yorker“, kur glūdi maždaug 3,4 mln. tonų šios cheminės medžagos, t. y. pusė visos planetos atsargų.

Masinė į aukso karštinę panaši kasybos pramonė gimė po to, kai skurdo paliestų vietovių gyventojai po savo namais atrado rūdos telkinius. Tačiau dabar daugelis pastebi, kad iškasus vertingą metalą nepavyko šiems žmonėms išbristi iš skurdo. O tuo tarpu pavojingos sąlygos žudo kalnakasius, nes kobalto poveikis nuodija ir žmones, ir aplinką.

Dėl kasybos nuostatų ir darbų vykdymo saugumo trūkumo kalnakasius, rizikuojančius savo sveikata dėl finansinio saugumo, išnaudoja pareigūnai ir prekybininkai, kurie nesąžiningai kraunasi savo kišenes, rašo „The New Yorker“.

 

Vienas kalnakasys leidiniui pasakojo, kad dabar stengiasi sumokėti savo 25 JAV dolerių mėnesio nuomos mokestį, net kai kobalto vertė ir toliau auga – ir vienintelė alternatyva yra dirbti didžiųjų korporacijų kasyklose už žymiai mažesnį atlygį.

Tuo tarpu tūkstančiai vaikų taip pat yra įtraukti į šį darbą, rašo „The New Yorker“. Kai kurie iš jų sako neprisimenantys, kada paskutinį kartą galėjo sau leisti pavalgyti. Kad vaikai dirbtų toliau, jie dažnai būna apsvaiginti apetitą mažinančiais preparatais.

Pastaraisiais metais Kinijos kompanijos nupirko didžiąją dalį kasyklų Kongo pietuose ir nuo tada taiko daugiau taisyklių, kad kalnakasiai būtų saugūs. Tačiau kasyklų vietose esanti tarša vis tiek paliko daugybę žemių netinkama gyventi. Ežerai dėl cheminės taršos tapo pavojingi, vaikai ir nėščios moterys nėra apsaugoti nuo šios sveikatai kylančios grėsmės, o kareiviai, apsiginklavę kulkosvaidžiais ir raketų paleidimo priemonėmis, reguliariai patruliuoja miestuose tam, kad kalnakasiai nesislapstytų.

 

Kobalto gavybos sukelto ekonominio ir aplinkos sunaikinimo atveju elektrinių transporto priemonių gamintojai, tokie kaip „Tesla“, kartais reaguos į visuomenės spaudimą atsisakyti šio metalo ir ištirti alternatyvias baterijų technologijas. Ir nors „Tesla“ pasižadėjo atsisakyti kobalto baterijų, anot „The New Yorker“, ji to dar iš tikrųjų nepadarė, ir net neturi plano, kuriame būtų išsamiai aprašyta, kaip kompanija tai bandytų daryti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(5)
(14)

Komentarai (11)