Mokslininkai sukūrė naujos ir keistos formos silicį - kuo jis pranašesnis už dažniausiai elektronikoje naudojamą deimantinį silicį?  ()

Mūsų laikai dažnai vadinami silicio amžiumi, mat mūsų civilizacija yra priklausoma nuo elektronikos. Silicis šiaip nėra retas elementas, bet Žemėje jis niekada nesutinkamas grynoje formoje. Tai tik dar labiau skatina mokslininkus vystyti silicio formas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažniausiai elektronikoje naudojamas vadinamasis deimantinis silicis - tai yra labai kietas mineralas. 2014 metais mokslininkai sukūrė naują silicio alotropą, žymimą kaip Si24. Jis pasižymi žiedine molekuline struktūra. Kiekvieną žiedą sudaro 5, 6 arba 8 silicio atomai, o žiedo vidurys praleidžia kitus atomus. Dėl to Si24 galėtų būti naudojamas energijos saugojimui ar filtrams.

Naujame tyrime aprašyta dar viena silicio forma. Mokslininkai kaitino Si24 tol, kol atomai persirikiavo į kelių sluoksnių struktūrą, pasižyminčia šešiakampe atomų konfigūracija. Kadangi tų sluoksnių yra keturi, mokslininkai naują silicio formą pavadino 4H-siliciu. Tai yra stabilus, kietas silicis, kuris, galbūt, ateityje vietomis pakeis deimantinį.

Kuo jis pranašesnis už dabar puslaidininkių pramonėje naudojamas silicio formas? Na, jį lengviau auginti. Mokslininkai sukurtą 4H-silicio kristalą gali laboratorijoje užauginti iki žymiai didesnio dydžio. Be to, reguliuodami slėgį ir temperatūrą jie gali keisti ir kristalo savybes.

Žinoma, dabar tai - tik nauja medžiaga. Prireiks šiek tiek laiko, kad pamatytume jos potencialą. Tačiau greitesnis ir, galbūt, pigesnis puslaidininkių gaminimas yra tai, ko pasauliui labai reikia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()