Ilgaamžiškumo eliksyras jau pakeliui? Mokslininkai net 23 % pailgino pelių gyvenimo laiką  ()

Izraelio mokslininkams pavyko stipriai pailginti pelių gyvenimo laiką. Be to, šie graužikai turėjo daugiau energijos ir rečiau sirgo vėžiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkams tai pavyko pasiekti pasitelkus genų inžineriją. Taip jie padidino SIRT6 baltymo išsiskyrimą. Šis baltymas yra atsakingas už DNR grandinių taisymą ir taip savotiškai saugo genus nuo susidėvėjimo. Ši terapija buvo išbandyta su 250 pelių. Jos ne tik gyveno vidutiniškai 23 % ilgiau, bet dar ir rečiau sirgo - ypač sumažėjo vėžio atvejų.

23 % ilgiau - tai yra didžiulis laimėjimas! Jei šį rezultatą pavyktų perkelti į žmonėms skirtą gydymą, tai žmonės dažnai sulauktų 120 metų amžiaus. O gal ir dar daugiau.

 

Mat SIRT6 baltymo žmogaus organizme su metais vis mažėja. Galbūt mokslininkams pavyks šį procesą sustabdyti ar net atstatyti padarytą žalą. Tai reiškia, kad žmogus su amžiumi taip sparčiai nesilptų. Pelėms pavyko gyventi 23 % ilgiau, nors jos negali skųstis sveikatos sutrikimais ar sulaukti tokio pažangaus gydymo kaip žmonės.

Genetiškai modifikuotos pelės turėjo žemesnį cholesterolio lygį, galėjo greičiau bėgti. Tačiau, aišku, žmonės nebus genetiškai modifikuojami. Mokslininkai ieško kitų būdų pakelti SIRT6 baltymo lygį žmogaus organizme. Prognozuojama, kad tai bus galima padaryti vaistais ir visai greitai - tam reikės 2-3 metų.

 

Šiuo metu mokslininkai kuria molekules, kurios galėtų pakelti SIRT6 baltymo lygį arba suaktyvinti esamus baltymus. Nors reikės dar kelių metų, kol sulauksime naujų žinių šioje srityje, galbūt jau visai greitai paprasti vaistai padės žmonėms ilgiau gyventi sveikiems. Ir tai ir turėtų būti pagrindinis tikslas - ne absoliuti gyvenimo trukmė, o laikas, kai žmogus gali būti sveikas ir laimingas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()