Google padėjo sukurti patį detaliausią dalies žmogaus smegenų jungčių vaizdalapį ir tyrėjai iškart padarė atradimą - giliai smegenų žievėje aptiko paslaptingas neuronų poras (nemokamas vaizdalapis)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2021-06-12 13:38
Maladiec. Įdomi, kaip ten supjausto taip plonai?
punktyras 2021-06-12 17:10
Tai tuos audinius dervoje kažkokioje išmirkė, kad būtų standesni. Aišku, su kokiu nors skustuku iš Senukų taip plonai nepridroši, bet yra specialūs prietaisai, vadinami mikrotomai, kuriais galima parengti itin plonus preparatus. Turbūt ten aukštos klasės prietaisus naudojo.
Staska 2021-06-13 15:45
Naujausi prietaisai naudoja fokuosuotus jonu spindulius nuimti sluoksni po 2nm storio, o skenuojantis elektroninis mikroskopas ji nufotografuoja - taip vadinamas FIB-SEM. Taip sluoksnis, po sluoksnio sunaikinamas visas smegenu audinys ir lieka tik terabaitai (milijonai foto). Google ir kitos AI programos tada nustatineja neuronus ir ju jungtis. Zmones, taip pat ir su crowdcomputing pagalba, nustatineja, paliktas klaidas ir visos atskiru sluoksniu foto apjungiamos i 3D vaizda. Siuo metu yra tik kirmino C. Eleganas kontektomas (visiskai pilnai nuskatytas 2006 m. - 302 neuronai ir apie 7000 jungciu), 2022 m. planuojama tureti pilna vaisines museles konektoma (jau yra apie trecdalis- 25 tukstanciai neuronu ir 20 mln. jungciu),dar iki sio desimtmecio pabaigos, planuojama tureti peles konektoma ir jei bus technologiju, bei AI suoliai, po keliu desimtmeciu - zmogaus smegenys... Bet cia dar ne viskas: reiktu nustatyti synapsiu tarpu jungciu kanalu tipus ir vietas, identifikuoti visus neuro transmiterius, ju receptoriu tipus ir vietas, neuromoduliatorius ir hormonus ir t. t., tada galetume sakyti, kad galesime tureti smegenis ir galbut samone kompiuteryje.