Legendinė Zimmermanno telegrama – kaip Vokietija bandė įkalbėti Meksiką stoti į karą prieš JAV: planas atsisuko prieš pačius vokiečius (Foto, Video)  ()

Šiandien manoma, kad tik nedaugelis iššifruotų pranešimų turėjo visuotinį ir istorinį poveikį, kurį padarė Zimmermanno telegrama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši vienintelė telegrama suteikė JAV postūmį, reikalingą prisijungti prie Pirmojo pasaulinio karo Europoje, o tai lėmė karo pabaigą ir pasekmes, kurios atves Pasaulį į dar labiau pražūtingą Antrąjį pasaulinį karą.

Zimmermanno telegrama buvo daugelį metų trukusių Vokietijos pastangų pradėti karą tarp Meksikos ir JAV kulminacija. Vokietija tikėjosi, kad Amerikai kovojant su Meksika, jos turės ribotus pajėgumus prisijungti prie karo Europoje arba parūpinti išteklių sąjungininkų armijoms. Vienu metu Vokietija net išsiuntė Meksikos kariniam pareigūnui gerokai daugiau nei 10 milijonų dolerių sumą, kad Meksika galėtų pradėti karą su JAV.

JAV ir jos lemiamo eksporto atitolimas nuo Europos buvo labai svarbus centrinėms jėgoms, nes tuo metu Vokietija tikėjo, kad jie gali pasiekti pergalę Europoje tol, kol Amerika neįstos į karą.

Anksčiau karo metu Vokietija sustabdė JAV eksportą, savo siaubingomis povandeninių laivų atakomis skandindama Antantės prekybos laivyną Atlante.

1915 m. Vokietija pradėjo taikyti taktiką, artimą neribotam povandeninių laivų karui – užpulti visus laivus, kurie patekdavo į povandeninių laivų akiratį. Tai apribojo importą, įvežamą į Jungtinę Karalystę, nes povandeninių laivų baimė turėjo įtakos išsiųstų laivų į Europą skaičiui.

 

Tai tapo taip veiksminga, kad JAV (kuri tuo metu aktyviai nedalyvavo Pirmajame pasauliniame kare) pareikalavo, kad Vokietija nutrauktų atakas. Vokiečiai tai padarė bent kurį laiką. Tačiau iki 1917 m. Vokietija planavo vėl pradėti neribotą povandeninių laivų karą, stengdamasi nualinti britus. Atakų pradžia buvo numatyta 1917 m. vasario 1 d.

Vokiečiai žinojo, kad viso JAV prekybinio laivyno užpuolimas atves Ameriką į karą, tačiau apskaičiavo, kad jei jie galėtų atitolinti JAV įsitraukimą, jie galėtų įveikti badaujančius britus ir prancūzus Europoje dar prieš atvykstant amerikiečiams. Tam buvo skirta Zimmermanno telegrama.

Zimmermanno telegramą 1917 m. sausio 17 d. iš Vokietijos užsienio reikalų ministerijos išsiuntė Arthuras Zimmermannas Vokietijos ambasadoriui Meksikoje Heinrichui von Eckardtui.

Telegramoje buvo pranešta, kad jei Vokietija atnaujins povandeninių laivų išpuolius prieš Atlanto laivyną, Amerika atrodys pasirengusi stoti į karą, todėl ambasadorius pateiks Meksikai pasiūlymą paskelbti karą JAV su Vokietijos finansavimu.

 

Tikroji telegrama skamba taip:

„Mes ketiname vasario pirmąją pradėti neribotą povandeninių laivų karą. Nepaisant to, mes stengsimės, kad Jungtinės Amerikos Valstijos išliktų neutralios. Jei tai nepavyks, mes teikiame Meksikai aljanso pasiūlymą šiais pagrindais: kariaujame ir sudarome taiką kartu, dosni finansinė parama ir mūsų pusės supratimas, kad Meksika turi atkurti prarastą teritoriją Teksase, Naujojoje Meksikoje ir Arizonoje.

Išsamios detalės paliekamos jums. Apie tai, kas pasakyta, jūs slaptai informuosite prezidentą, kai tik bus tikras karo su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis protrūkis, ir pridėsite pasiūlymą, kad jis savo iniciatyva turėtų pakviesti Japoniją nedelsiant susilaikyti ir tuo pačiu tarpininkauti tarp Japonijos ir mūsų pačių. Prašau atkreipti prezidento dėmesį į tai, kad negailestingas mūsų povandeninių laivų karas suteikia galimybę per keletą mėnesių priversti Angliją sudaryti taiką.

Pasirašo, ZIMMERMANN“.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()