Štai kaip iš tikro galima sumažinti SAR-CoV-2 viruso plitimą patalpose: Indijos Vyriausybė pateikė naujas rekomendacijas, kurios sulaukė didžiulio palaikymo visame pasaulyje - paprasta, bet labai efektyvu  ()

COVID-19 pandemijos pradžioje su virusu kovojome keliais pagrindiniais būdais, bet dezinfekcija buvo svarbiausias iš jų. Dezinfekavome rankas, paviršius, kartais net orą! Tačiau vos tik Pasaulio Sveikatos Organizacija pripažino, kad COVID-19 plinta aerozoliais privalėjome pakeisti strategiją - dabar ventiliacija yra svarbiausias higienos rekomendacijų punktas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

PSO neskubėjo pripažinti, kad SAR-CoV-2 virusas, sukeliantis COVID-19 ligą, gali plisti aerozoliais. Tačiau po didžiulių mokslininkų pastangų galiausiai buvo pripažinta, kad virusas plinta oru - mažyčiais lašeliais, kurie plūduriuoja ilgiau ir oro srovių yra pernešami gerokai toliau. Tai reiškia, kad vėdinimas yra dar svarbesnis už dezinfekciją (nors ir jos nereikėtų pamiršti).

Indijos Vyriausybė, reaguodama į pasikeitusią PSO informaciją, pateikė naujas rekomendacijas, kaip sumažinti viruso plitimo tikimybę patalpose. Jos sulaukė didelio palaikymo socialiniuose tinkluose, nes yra paprastos, aiškios ir efektyvios.

 

Kaip kvapai gali būti sumažinti, atidarius langus ir duris, taip ir virusų koncentracija patalpose gali būti sumažinta per ventiliaciją. Geras patalpų vėdinimas stipriai sumažina COVID-19 plitimo tikimybę. Ventiliacija ypač skubiai turėtų būti gerinama viešose erdvėse. Net ir paprastas strategiškas buitinių ventiliatorių išdėstymas prie atvirų langų ir durų gali padėti. Tiesiog reikia į patalpas traukti daugiau lauko oro. Rekomenduojama sukurti galimybes orui palikti patalpas - tai gali būti ir paprastas į lauką nukreiptas ventiliatorius.

Rekomendacijose pabrėžiama, kad biuruose, kuriuose naudojami oro kondicionieriai, taip pat būtina atverti duris ir langus. Oro kondicionieriai patys savaime ventiliacijos nepagerina - jie tik maišo ir vėsina orą. Lygiai tas pats pasakytina ir apie centrines ventiliacijos sistemas - būtina atidaryti langus, kad į vidų patektų oras iš lauko. Galiausiai, rekomenduojama ventiliacijos sistemos naudoti HEPA filtrus.

 

Papildomi patarimai:

  • viešajame transporte reikėtų atidaryti langus, jei nėra kitų būdų užtikrinti efektyvią ventiliaciją;
  • ypač didelis dėmesys ventiliacijai turėtų būti skiriamas ligoninėse ir vakcinavimo centruose;
  • ventiliatoriai negali stovėti taip, kad orą nuo vienų žmonių pūstų link kitų;
  • būtina dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius - durų rankenas, turėklus ir t. t.;
  • Indijos institucijos rekomenduoja naudoti dvi kaukes.

Gera ventiliacija yra labai svarbi, bet nereikėtų pamiršti dėvėti kaukes (kasdien plauti ir saulėje džiovinti daugkartinio naudojimo kaukes), dezinfekuoti paviršius ir laikytis atstumo, kai tik tai įmanoma. Virusus pernešantys aerozoliai nuo šaltinio gali greitai paplisti 10 metrų atstumu. Todėl svarbu užtikrinti, kad patalpos bus gerai vėdinamos, taip sumažinant virusų koncentraciją ore.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(5)
(11)

Komentarai ()