Tiesiog gigantiška! NASA surinko „Space Launch System“ raketą: jau šį dešimtmetį skraidins žmones į Mėnulį (Foto, Video)  (3)

NASA surinko pirmąją iš savo galingų raketų „Space Launch System“ (SLS), kurios jau šį dešimtmetį skraidins žmones į Mėnulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį Floridos Kenedžio kosmoso centre inžinieriai baigė nuleisti 65 m. aukščio pagrindinę pakopą tarp dviejų mažesnių raketų nešėjų.

Tai pirmas kartas, kai visi trys pagrindiniai raketos elementai buvo kartu jų paleidimo konfigūracijoje.

Pirmąjį skrydį „Artemis-1“ NASA ketina įvykdyti jau šiais metais. Jo metu SLS į Mėnulį skraidins naujos kartos amerikiečių įgulos transporto priemonę „Orion“. Tačiau jame nebus astronautų; inžinieriai nori išbandyti ir raketą, ir erdvėlaivį. Žmonės į jį bus įleisti tik 2023 m.

„Artemis-3“, bus pirmoji misija nuo 1972 m. vykusios „Apollo 17“, per kurią Mėnulyje išsilaipins žmonės.

Raketos statybos

SLS sudaro milžiniška pagrindinė pakopa, kurioje yra degalų rezervuarai ir keturi galingi varikliai, o šalia jos – du 54 m ilgio kietojo kuro raketų stiprintuvai (SRB). Jie suteikia didžiąją dalį traukos jėgos, kuri per pirmąsias dvi skrydžio minutes atkelia SLS nuo žemės.

 

Ir pagrindinė pakopa, ir SRB yra aukštesnės už Laisvės statulą be jos pjedestalo.

Penktadienį ir šeštadienį Kenedžio kosmoso centro komandos, naudodamos sunkiasvorį kraną, pirmiausia pakėlė pagrindinę pakopą, perkėlė ją iš horizontalios į vertikalią padėtį ir nuleido į vietą tarp SRB ant konstrukcijos, vadinamos mobiliuoju paleidimo įrenginiu.

Mobilusis paleidimo įrenginys suteikia galimybę patekti į SLS bandymams, patikrai ir techninei priežiūrai. Ji taip pat perkels milžinišką raketą į paleidimo aikštelę.

 

Praėjusių metų lapkričio mėn. inžinieriai pradėjo krauti SRB ant mobiliosios paleidimo sistemos. Kol tai vyko, pagrindinė pakopa buvo pritvirtinta prie bandymų stendo Misisipėje, kur buvo vykdoma išsami vertinimo programa, vadinama „Green Run“.

Kovo mėn. per paskutinį ir svarbiausią „Green Run“ bandymą pagrindinės pakopos varikliai sėkmingai veikė apie aštuonias minutes – tiek laiko trunka SLS skrydis nuo žemės iki kosmoso.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(36)
(0)
(36)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: