XIX amžiaus inžinerinis megaprojektas, pareikalavęs titaniškų pastangų – pakelti JAV megapolį iš purvo net 4 metrus: po kelerių metų visas sunkus darbas nuėjo veltui dėl vienos katastrofos (Foto, Video)  ()

Dėl nuolatinio užtvindymo ir smarvės visas JAV megapolis turėjo būti pakeltas net 4 metrus, tačiau visą sunkų darbą sugriovė vos viena katastrofa.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-06-18 XIX amžiaus inžinerinis megaprojektas, pareikalavęs titaniškų pastangų – pakelti JAV megapolį iš purvo net 4 metrus: po kelerių metų visas sunkus darbas nuėjo veltui dėl vienos katastrofos (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lankydamiesi ir vaikščiodami nuostabiomis Čikagos centro gatvėmis, iškilusiais dangoraižiais abiejose pusėse, tikriausiai negalėjote pagalvoti, kad prieš prieš kokius 160 metų miestas skendėjo purve ir smarvėje.

Inžinieriai, norėdami išspręsti šią problemą, naudodami hidraulinius kėliklius visą miesto centrą, gatves ir kitką pakėlė nuo 1,5 ir 4 m aukštyn.

Tai buvo titaniškas inžinerijos, fantazijos ir mokslo žygdarbis. Bet visą šį sunkų darbą nutraukė vienas tragiškas nutikimas.

Problema

XIX amžiaus viduryje Čikaga nebuvo švytintis, modernus metropolis, koks yra šiandien. Miestas, iškilęs tik 1,5 m virš Mičigano ežero lygio, buvo pastatytas ant pelkės. Be to, miestas neturėjo jokios vandens kanalizacijos.

Miesto gatvės buvo virtusios purvynu, kuriame strigo žirgai, vežimai ir žmonės. Visame mieste susidarė stovinčio vandens baseinai. Aplinka sukėlė higienos ir sveikatos problemų, įskaitant 1854 m. choleros protrūkį, per kurį žuvo 1 iš 20 gyventojų. Pelkė, ant kurios buvo pastatytas miestas, bandė atsiimti savo teritoriją.

„Čikaga yra giliai purve. Jis visur: ant ant šaligatvių, gatvėse ir ant tiltų“, - 1862 m. kovo mėn. rašė laikraštis „Tribune“.

 

Po daugybės nesėkmingų bandymų išspręsti problemą (įskaitant gatvių išklojimą lentomis) miestas nusprendė, kad vienintelis ilgalaikis sprendimas yra kanalizacijos ir lietaus nuotekų sistemos įrengimas.

Tačiau Čikagoje tai nebuvo lengvas žygdarbis. Kanalizacijos kanalai turi eiti po žeme, tačiau Čikaga buvo vos aukščiau vandens lygio, o požeminė kanalizacijos sistema negalėjo dirbti tokiomis sąlygomis.

Sprendimas

Išspręsti miestą kamuojančią problemą buvo suplanuota įrengti kanalizaciją po gatvėmis. Tam reikėjo pakelti gatves keliais metrais, kad būtų vietos pastatyti kanalizaciją.

Bet padidinus gatvių aukštį staiga aplink juos esantys pastatai būtų pusiau palaidoti. Štai kodėl inžinieriai pakėlė ir visus pastatus.

1858 m. sausio mėn., panaudojus 200 domkratų, 2 metrus buvo pakeltas pirmasis mūro pastatas Čikagoje – keturių aukštų, 680 metrinių tonų plytų konstrukcija, esanti Randolph gatvės šiaurės rytų kampe be menkiausio pastato sužalojimo.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(37)
(2)
(35)

Komentarai ()