Pagaliau išsiaiškinta, kodėl kosminių kelionių metu nusilpsta imunitetas  ()

Jau seniai pastebėta, kad kosminių misijų metu nusilpsta astronautų imunitetas. Tai – tik viena iš sveikatos problemų, kylančių silpnos gravitacijos, arba mikrogravitacijos, sąlygomis, tačiau ji gali būti pavojingiausia ilgalaikėms misijoms, pavyzdžiui į Marsą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Silpną imunitetą turintis žmogus ne tik pats turi daugiau šansų susirgti, bet taip pat gali lengviau užkrėsti aplinkinius, tad bet kokia liga uždaroje patalpoje – erdvėlaivyje ar kosminėje stotyje – gali lengvai pasklisti.

Visgi iki šiol nebuvo aišku, kodėl imunitetas nusilpsta. Dabar priartėta prie atsakymo – pasirodo, problema kyla su imuninei sistemai priklausančiomis reguliuojančiosiomis T ląstelėmis (T regulator cells arba Tregs).

 

Mokslininkai išnagrinėjo, kaip į patogenus reaguoja įvairios imuninės ląstelės, izoliuotos iš skirtingų žmonių kraujo mėginių, normalios gravitacijos bei mikrogravitacijos sąlygomis. Paaiškėjo, kad mikrogravitacijoje Tregs praktiškai visada yra įsijungusios. Šių ląstelių paskirtis yra numalšinti imuninį atsaką, kai patogeno kiekis organizme sumažėja. Pernelyg aktyvios Tregs reiškia, kad imuninis atsakas visą laiką bus per silpnas, ir organizmui bus sudėtinga susitvarkyti su bet kokiu patogenu.

 

Žinodami, kaip mikrogravitacija paveikia imunitetą pavienių ląstelių lygmeniu, mokslininkai galės geriau kurti ir bandyti priemones, leisiančias išvengti šios problemos.

Tyrimo rezultatai publikuojami Scientific Reports.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(30)
(2)
(28)

Komentarai ()

Susijusios žymos: