Antrosios kosmoso lenktynės dėl Mėnulio prasideda – Rusija kartu su Kinija ką tik paskelbė savo bendrai kuriamos Mėnulio bazės „vizualų 3D žemėlapį“: pradinis skrydžių etapas prasidės dar šiais metais (Video)  (1)

Kai NASA grįš į Mėnulį, ji vienintelė ten bus nebeilgai. Rusija su Kinija pademonstravo savo kuriamos Mėnulio stoties 3D žemėlapį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-06-21 Antrosios kosmoso lenktynės dėl Mėnulio prasideda – Rusija kartu su Kinija ką tik paskelbė savo bendrai kuriamos Mėnulio bazės „vizualų 3D žemėlapį“: pradinis skrydžių etapas prasidės dar šiais metais (Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija ir Kinija visai neseniai kartu atskleidė naują savo Mėnulio ambicijų planą, vadinamą „Tarptautine Mėnulio tyrimų stotimi“ (ILRS), kuriame pavaizduoti nuolatiniai abiejų tautų Mėnulio paviršiaus plėtros planai.

Po panašių sugrįžimo į Mėnulį planų, kuriuos jau paskelbė NASA su ESA, „SpaceX“ ir kitos privačios bei valstybinės agentūros, atrodo, kad oficialiai įžengėme į antrųjų kosminių lenktynių erą.

Rusijos ir Kinijos bendri siekiai

Planai buvo atskleisti birželio 16 dieną per Pasaulinę kosmoso tyrinėjimo (GLEX) konferenciją Sankt Peterburge (Rusija) ir patvirtino didėjantį tarptautinį susidomėjimą ILRS, kuri tampa JAV kuriamos „Artemis“ programos konkurentu.

Pasak Kinijos nacionalinės kosmoso administracijos vadovo pavaduotojo, ILRS tikslai apima mokslo tikslų, Mėnulio paviršiaus infrastruktūros, įrenginių ir transporto pristatymą, plėtros etapus ir logistiką tarptautiniam bendradarbiavimui įgyvendinant bendrą projektą.

Pradinis ILRS etapas prasidės duomenų rinkimu, be to, bus vykdomi labai tikslių minkštųjų tūpimų patikrinimo procesai nuo 2021 iki 2025 m., naudojant Kinijos misijas Chang‘e-4, 6 ir 7 ir Rusijos „Luna“ 25, 26 ir 27 serijas, taip pat neįvardytos būsimos misijos.

 

Antrasis bendro projekto etapas apima du etapus. Pirmasis įvyks 2026–2030 m., antrasis tęsis 2031–2035 m., o pastarąjį sudarys technologijos patikrinimai, reikšmingi krovinių pristatymai, Mėnulio uolienų pavyzdžių pargabenimo misijos ir bendrų operacijų pradžia.

Antruoju ILRS etapu taip pat siekiama sukurti antžeminę ir orbitinę infrastruktūrą ryšiams, energijos poreikiams, Mėnulio išteklių išgavimui ir kitoms pažangioms technologijoms.

Pirmosios penkios ILRS misijos turėtų būti sutelktos į ryšių ir energetikos infrastruktūrą, be to, į žvalgymo ir tyrimų objektus, išteklių įsigijimą ir net astronominius pajėgumus. Ši paskutinė dalis yra ypač įdomi, nes yra daug galimybių tirti Visatą iš Mėnulio paviršiaus.

Paskutinis etapas įvyks po 2036 m., kurio metu bus pradėtas žmonių nusileidimas Mėnulyje vykdant bendrą Rusijos ir Kinijos projektą. Rusijos kosmoso agentūra, „Roscosmos“, taip pat „Twitter“ paskelbė įspūdingą vaizdo įrašą (rusų kalba).

 

„Roscosmos“ vaizdo įraše galime pamatyti palydovus, paviršiaus ryšių ir energijos infrastruktūrą, nusileidimo ir pakilimo erdvėlaivius ir net robotus, kurie šuoliuoja aplink išmaniuosius mini roverius.

Bet dar reikia nuspręsti dėl konkrečios bazės vietos Mėnulyje. Yra variantai: Mariaus kalvose, esančiose Mėnulio šiaurės vakaruose, arba Amundseno krateryje arčiau Mėnulio pietų ašigalio, arba Aristarcho krateryje.

Kinija ir Rusija kartu pasirašė supratimo memorandumą dėl būsimo ILRS projekto kovo mėnesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(8)
(21)

Komentarai (1)