Skamba neįtikėtinai, tačiau beatodairiškas kosminių palydovų skaičius gali sunaikinti ozono sluoksnį: kliuvo ir „Starlink“ – problemą kelia viena konkreti medžiaga, plačiai naudojama palydovuose (Video)  (4)

Megažvaigždynai gali baigtis milžiniška problema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skylė ozono sluoksnyje, Žemės apsauginiame cheminiame skyde, kuris sugeria didžiąją dalį ultravioletinių Saulės spindulių, per pastaruosius kelis dešimtmečius po visuotinio chlorofluorangliavandenilių (CFC) uždraudimo pamažu sumažėjo. Tačiau mokslininkai dabar kelia nerimą dėl naujos skylės ozono sluoksnyje atsiradimo.

Ozono sluoksnio plonėjimo priežastis yra aliuminis megažvaigždynų palydovuose, pavyzdžiui, „SpaceX“ „Starlink“ tinkle.

Palydovas yra žmogaus sukurtas objektas, numatytam gyvenimo laikotarpiui patekęs į žemąją Žemės orbitą (LEO).

Dabar žemojoje orbitoje yra apie 5000 aktyvių ir neveikiančių palydovinių, o ateityje planuojama daugiau nei 40 000 „Starlink“ playdovų, taip pat viso pasaulio nacionalinių kosmoso agentūrų ir privačių kompanijų palydovų projektai, teigia Britų Kolumbijos universiteto mokslininkai savo naujame „Scientific Reports“ tyrime.

Galėtų pasirodyti, kad ir meteoritai taip pat yra problema. Vis dėlto, meteoritai yra iš kitokio mineralų ir elementų nei mūsų specialiai gaminami dangaus robotai.

„Su pirmąja „Starlink“ karta galime tikėtis maždaug 2 tonų mirusių palydovų, kasdien grįžtančių į Žemės atmosferą. Tačiau meteoroidai dažniausiai yra uoliena, kurią sudaro deguonis, magnis ir silicis. Palydovai dažniausiai yra aliuminis, kurio meteoroiduose yra tik labai nedaug, apie 1 procentą“, – sakė tyrimo pagrindinis autorius Aaronas Boley.

 

Aliuminis yra problemos esmė. Pirma, sudegęs jis virsta atspindinčiu aliuminio oksidu, kuris gali virsti netyčiniu geoinžinerijos eksperimentu pakeisiančiu Žemės klimatą.

Antra, aliuminio oksidas gali pažeisti ozono sluoksnį ir net suformuoti naują skylę jame. Pažvelkime į kiekvieną grėsmę atskirai ir pabandykime jas išsiaiškinti.

Neteisinga geoinžinerija

Geoinžinerija yra technologijos, kuriomis siekiama pakeisti klimatą ar kitą fizinę realybę planetoje. Pagrindinė prasmė, kurią dauguma žmonių sieja su šiuo žodžiu, yra Saulės geoinžinerija, eksperimentinė idėja kovai su klimato kaita. Tai apima atspindinčių aerozolių paleidimą, kurie „užblokuos Saulę“ atgal į kosmosą ir neva atvėsins planetą, o tai Billas Gatesas ilgainiui nori išbandyti.

Bet mes tiesiog nežinome, kaip didelio masto geoinžinerija galėtų paveikti planetos klimatą.

Mokslinės fantastikos siužete „Snowpiercer“ geoinžinerija Žemę pavertė negyvu ledo kamuoliu, kurio vieninteliai išgyvenusieji turi susigrūsti nesustojančiame traukinyje. Tai, tikriausiai, blogiausias mūsų scenarijus.

Aliuminio oksidas išsklaido daugiau šviesos nei stiklas, o lūžio rodiklis yra apie 1,76, palyginti su stiklo - 1,52 ir apie 1,37 paprasto aliuminio.

 

„Antropogeninis aliuminio nusodinimas atmosferoje geoinžinerijos kontekste jau seniai siūlomas kaip būdas pakeisti Žemės albedo. Šie pasiūlymai buvo moksliškai prieštaringi, o kontroliuojami eksperimentai sulaukė didelio prieštaravimo. Palydovų megažvaigždynai pradės šį procesą kaip nekontroliuojamą eksperimentą“, – rašo tyrėjai.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(26)
(3)
(23)

Komentarai (4)