Vienos šalies prezidentas sukėlė skandalą: „Rinkitės – arba pasiskiepijate, arba pasodinsiu jus į kalėjimą“ (Video)  (2)

Rodrigo Duterte komentuodamas vakcinacijos procesą šalyje sukėlė skandalą: pagrasino pasodinti į kalėjimą tuos, kurie nesiskiepys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Galite pasirinkti: arba pasiskiepijate, arba aš pasodinsiu į kalėjimą“, – per televiziją birželio 21 d. pareiškė Filipinų prezidentas R.Duterte.

Filipinai šiuo metu kovoja su vienu sunkiausių COVID-19 protrūkių Pietryčių Azijoje, – pagal atvejų skaičių šalis užima antrąją vietą po Indonezijos. Birželio 22 d. Filipinuose užfiksuoti 1 364 239 koronaviruso atvejai ir 23 749 mirtys, skelbia Johnso Hopkinso universiteto COVID-19 suvestinė.

Pranešama, kad pirmadieninė R.Duterte'o pastaba buvo atsakas į pranešimus apie nedidelį aktyvumą keliuose vakcinacijos centruose sostinėje Maniloje. Tačiau kai kurios šalies sveikatos apsaugos institucijos pareiškė, kad skiepijimasis yra savanoriškas – kas rodo, kad kad prezidento žodžiai yra tuščias grasinimas.

„Nesupraskite manęs neteisingai, ši šalis patiria krizę, – sakė R.Duterte. – Mane tiesiog jaudina filipiniečiai, kurie nevykdo vyriausybės nurodymų. Mes norime tik to, kas geriausia šaliai“.

 

„Aš įsakysiu juos suimti. Kodėl? Nes jei esate neskiepytas asmuo, esate potencialus [ligos] nešiotojas, – tęsė jis. – Norėdamas apsaugoti žmones, jus suimsiu“.

R.Duterte jau senokai žinomas kaip kontroversiškas politikas. Populizmo ir „stipruolio“ pozos nevengiantis lyderis jau yra pagarsėjęs tuo, kad žiniasklaidoje dalinasi įžeidžiančiais ir seksistiniais pranešimais. Jis taip pat popiežių yra pavadinęs „kekšės sūnumi“, grasinęs suvalgyti islamistų teroristų kepenis ir gyrėsi išmetęs įtariamą nusikaltėlį iš sraigtasparnio – teigdamas, kad tai padarytų ir dar kartą.

Šalies prezidentas taip pat pagarsėjęs tuo, kad vadovauja itin griežtai kovai su narkotikais šalyje. Nors teigiama, kad narkotikų vartojimas Filipinuose yra mažesnis už pasaulio vidurkį, žinoma, kad tarptautiniai narkotikų sindikatai Filipinus naudoja kaip pradinį etapą narkotikų prekybos kelyje.

 

Kandidatuodamas į prezidento postą 2016-aisiais, R.Duterte žadėjo sunaikinti narkotikų prekeivius, net skatino pačią visuomenę juos žudyti. Nuo atėjimo į valdžią tais pačiais metais policija ir „neteisminės“ ginkluotos grupuotės, kurios veikia nebaudžiamos, šalyje nužudė ir nukankino tūkstančius tiek narkotikų prekiautojų, tiek vartotojų.

Šio mėnesio pradžioje Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) prokuroras paskelbė, kad siekia ištirti Filipinų vyriausybės „karą su narkotikais“ – teigdamas, kad yra pagrindo manyti, kad buvo padaryta nusikaltimų žmonijai.

Reaguodamas į šią naujieną R.Duterte pirmadienį žiniasklaidos konferencijoje TBT pavadino „mėšlu“.

„Kodėl turėčiau teisintis prieš baltuosius? Jūs gal trenkti?“, – pareiškė R.Duterte.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai (2)