Iš duomenų bazės dingo ankstyvieji genetiniai SARS-COV-19 duomenys - kažką bandyta slėpti?  ()

2019-ųjų pabaiga. Naujienų pranešimuose ima dominuoti nauja tema - nerimą keliantis virusas Uhane, Kinijoje. Kinija ramina pasaulį, bet ligoninės tampa vis labiau užimtos. Mokslininkai imasi darbo. Tas darbas ir dabar tebėra naudingas, nes COVID-19 pandemija tikrai nesibaigė. Tačiau dalis ankstyvųjų tyrimų rezultatų mįslingai dingo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-06-28 Iš duomenų bazės dingo ankstyvieji genetiniai SARS-COV-19 duomenys - kažką bandyta slėpti?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sietle įsikūręs mokslininkas Jesse Bloomas pastebėjo, kad maždaug prieš metus iš internetinės duomenų bazės dingo daugiau nei 200 SARS-CoV-2 viruso pavyzdžių genetiniai duomenys. Jie buvo tiesiog ištrinti. Niekas nežino, kodėl, bet faktas toks - ankstyvieji COVID-19 sukėlėjo duomenys, labai svarbūs Uhano situacijos 2019-ųjų gruodį tyrimams, buvo ištrinti.

Tie duomenys į tarptautinę duomenų bazę buvo suvesti 2020-ųjų kovą. Birželį jų jau nebebuvo - juos pašalino mokslininkai, kurie juos ir įkėlė. Bloomas stebisi, kad ilgą laiką to niekas nepastebėjo, bet, jo nuomone, tai yra reikšmingas faktas. Ypač turint omenyje, kad duomenys dingo, kai į hipotezę, jog SARS-CoV-2 paspruko iš laboratorijos, buvo pradėta žiūrėti rimčiau.

Žinoma, genetinių viruso duomenų ištrynimas nieko neįrodo. Tačiau Kinija dėjo nemažai pastangų nusiplauti COVID-19 šleifą. Pandemijos pradžioje Kinija kėlė hipotezes, kad galbūt viruso kilmė iš tikrųjų turėtų būti siejama su Italija, o ne Kinija. Buvo bandoma keisti ir laiko juostą, nutylėti bandymai nuslėpti, jog apie virusą buvo žinoma kurį laiką. Vienoje Uhano ligoninėje 2019-ųjų pabaigoje paimta nemažai viruso mėginių - 241 pavyzdžio genomas buvo ištirtas ir įrašytas į duomenų bazę. Tai tapo svarbiu resursu tyrėjams, bet kartu tie duomenys leido išsiaiškinti ir tai, kad COVID-19 Uhane plito gerokai anksčiau nei paskutiniai 2019 metų mėnesiai.

 

Bloomas mano, kad yra tikimybė, jog laboratorinės SARS-CoV-2 hipotezės tyrimai ir duomenų dingimas yra susiję. Tačiau jo kritikai teigia, kad kinai tiesiog pakeitė duomenų formatą. Be to, tie genetiniai duomenys vargiai galėtų įrodyti vienokią ar kitokią viruso kilmę. Bloomas atšauna, kad mažų mažiausiai toks žaidimas informacija rodo, kad slėpti yra ką ir COVID-19 Uhane plito dar prieš garsųjį gruodį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()

Susijusios žymos: