Visi laukia neįprasto įvykio: ESA į orbitą paleis pirmąjį pasaulyje medinį palydovą „WoodSat“ - kam to prireikė?  ()

Tikimasi neįprasto įvykio pasaulio astronautikos istorijoje: iki šių metų pabaigos Europos kosmoso agentūra (ESA) ketina į orbitą paleisti pirmąjį pasaulyje medinį palydovą „WoodSat“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-07-01 Visi laukia neįprasto įvykio: ESA į orbitą paleis pirmąjį pasaulyje medinį palydovą „WoodSat“ - kam to prireikė?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paleidimo tikslas – ištirti medžio panaudojimo kosminėje erdvėje galimybes.

Pagal matmenis „WoodSat“ atitinka „CubeSat“ šeimos palydovus – kiekvienos jo pusės matmenys yra 10 cm. Korpusas pagamintas iš beržo faneros, išskyrus aliuminio bėgius, leidžiančius palydovą dislokuoti orbitoje, ir metalinį stumdomą trikojį (panašų į asmenukės lazdelę), skirtą kamerai montuoti. Palydovo viduje ESA specialistai pastatys specialius jutiklius, fiksuojančius medienos būklę.

Medinį palydovą sukūrė suomių žurnalistas, kompanijos „Arctic Astronauts“ vadovas Jari Makinenas.

Pagrindiniai įmonės produktai yra edukacinės „CubeSat“ versijos, skirtos švietimo įstaigoms ir besidomintiems kosmosu.

Jari sugalvojo sukurti medinį palydovą prieš ketverius metus. Pirmasis jo bandymas buvo medinio „KitSat“ prototipo paleidimas į stratosferą naudojant oro balioną.

Makineno partneris „WoodSat“ projekte yra Amerikos privati ​​kosmoso kompanija „Rocket Lab“. Ji jau pradėjo kurti elektroninį paleidimo greitintuvą.

Savo ruožtu ESA pradės darbus ties elektronine palydovo vidaus dalimi – jutikliais, kurie stebi „WoodSat“ darbą orbitoje. Su jų pagalba mokslininkai tikisi atskiruose palydovo fragmentuose aptikti mikroelementų, veikiančių palydove esančioje elektronikoje.

 

Jie taip pat labai tikisi, kad „WoodSat“ išliks kosmose šalia atmosferos ribų (500–600 km), kur deguonies molekules sunaikina saulės UV spinduliai.

Planuojama, kad „WoodSat“ bus paleistas dar šiais metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Techsmart.lt
Techsmart.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()