Tyrimai parodė, ar COVID-19 serga katės ir šunys  ()

Tyrimai rodo, kad COVID-19 yra paplitęs tarp kačių ir šunų, kurių šeimininkai serga šia liga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turėtumėte vengti kontakto

Tepinėliai buvo paimti iš 310 augintinių, gyvenančių 196 namų ūkiuose, kuriuose buvo nustatyta žmonių infekcija. Šešių kačių ir septynių šunų PGR rezultatai buvo teigiami, o 54 gyvūnų viruso antikūnų tyrimai buvo teigiami.

„Jei sergate koronavirusu, turėtumėte vengti kontakto su savo kate ar šunimi, kaip tai darytumėte ir su kitais žmonėmis“, – BBC portalui tyrimą komentavo daktarė Els Broens iš Utrechto universiteto.

„Didžiausią susirūpinimą kelia ne gyvūnų sveikata, o galimas pavojus, kad naminiai gyvūnai gali tapti viruso rezervuaru ir vėl jį įnešti į žmonių populiaciją.“

Dauguma atvejų - besimptomiai

Tyrimo autoriai teigė, kad iki šiol neužfiksuota jokių įrodymų, kad virusas būtų perduodamas iš augintinio šeimininkui, tačiau tai būtų sunku nustatyti, kol virusas vis dar lengvai plinta tarp žmonių.

 

Dauguma užsikrėtusių augintinių paprastai būna besimptomiai arba jiems pasireiškia lengvi COVID-19 simptomai. Tyrėjai teigia, kad labiausiai tikėtinas viruso perdavimo būdas – iš žmogaus gyvūnui, o ne atvirkščiai.

Pastebėta ir tai, kad katės imlesnės COVID-19 ligos atveju. Be to, katės dažniau nei šunys miega šalia savo šeimininko veido, todėl jos dažniau užsikrečia bet kokia infekcija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: