Labiausiai tikėtinos kosminės katastrofos, galinčios akimirksniu išnaikinti gyvybę Žemėje – tai galėtų nutikti ir rytoj: praeityje panašių įvykių jau yra nutikę (Foto, Video)  ()

Jei paklausite savęs, kokia yra didžiausia grėsmė žmonijos egzistencijai, tikriausiai pagalvotumėte apie branduolinį karą, visuotinį atšilimą ar didelio masto pandeminę ligą. Bet manydami, kad galime įveikti tokius iššūkius, ar tikrai esame saugūs?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyventi mažoje mūsų mėlynoje planetoje atrodo saugu, kol nepagalvojame, kas slypi kosmose.

Šios kosminės nelaimės yra tik keli būdai, kuriais žmonija gali smarkiai nukentėti ar būti visiškai išnaikinta.

1. Didelės energijos Saulės blyksnis

Mūsų Saulė nėra tokia taiki žvaigždė, kaip iš pradžių gali atrodyti. Ji turi stiprius magnetinius laukus, kurie sukuria įspūdingas Saulės dėmes, kartais daug kartų didesnes už Žemę.

Saulė taip pat išmeta dalelių ir radiacijos srautą – Saulės vėją. Vėjo daleles sulaiko Žemės magnetinis laukas – šis reiškinys matomas kaip graži poliarinė pašvaistė. Bet sustiprėjęs Saulės vėjas taip pat gali turėti įtakos radijo ryšiui arba sukelti elektros energijos tiekimo sutrikimus.

Galingiausia magnetinė Saulės audra, užfiksuota Žemėje, įvyko 1859 m. Vadinamas Carringtono įvykis, sukėlė didžiulius trukdžius to meto gana mažos apimties elektroninei įrangai.

Per pastarąjį šimtmetį mes tapome visiškai priklausomi nuo elektroninės įrangos. Žmonija labai nukentėtų, jei neįvertintume galimo Carringtono ar dar galingesnio įvykio pavojų. Nors tai akimirksniu neišnaikins žmonijos, tai būtų didžiulis iššūkis. Šiuolaikiniame pasaulyje tokia audra faktiškai sunaikintų visus elektroninius prietaisus, palydovus ir ryšių techniką.

2. Asteroido smūgis

 

Dabar puikiai žinome, kokius pavojus asteroidai gali kelti žmonijai – įmanoma, kad jie prisidėjo prie dinozaurų išnykimo. Naujausi tyrimai leido suprasti, kad mūsų Saulės sistemoje yra daugybė kosminių uolienų, kurios gali kelti pavojų.

Mes pradedame numatyti ir kurti sistemas, apsaugančias mus nuo kai kurių mažesnių asteroidų, kurie galėtų atsitrenkti į Žemę. Tačiau prieš didesnius ir retesnius esame gana bejėgiai. Nors jie ne visada sunaikins Žemę ir net nepadarys jos netinkama gyventi, jie gali sunaikinti žmoniją sukeldami milžiniškus cunamius, gaisrus ir kitas stichines nelaimes.

3. Besiplečianti Saulė

Nors kosminiai pavojai kyla su tam tikra tikimybe, mes tikrai žinome, kad mūsų Saulė baigs savo gyvenimą po 7,72 milijardo metų. Kai tai įvyks, ji išmes išorinę atmosferą suformuodama planetinį ūką, o galų gale Saulė gyvenimą baigs kaip žvaigždžių liekana – taps baltąja nykštuke.

 

Tačiau žmonija nepaliudys šių paskutinių gimtosios žvaigždės gyvenimo etapų. Saulei senstant, ji taps vėsesnė ir didesnė. Ji plėsis kol taps žvaigžde milžine ir bus pakankamai didelė, kad prarytų Merkurijų ir Venerą.

Žemė šiuo metu gali atrodyti saugi, tačiau Saulė taip pat sukurs itin stiprų Saulės vėją, kuris sulėtins Žemę. Dėl to maždaug po 7,59 milijardo metų mūsų planeta pateks į išoriškai labai išsiplėtusios mirštančios žvaigždės sluoksnius ir pradės lydytis dėl milžinško karščio.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(38)
(3)
(35)

Komentarai ()