Naujo tipo optinė iliuzija glumina vos į ją pažiūrėjus: ar tai matote ir jūs? Mokslininkai paaiškino, kaip ji veikia  (2)

Naujo tipo optinė iliuzija priverčia žmones matyti švytinčius spindulius, kurių iš tikro nėra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši iliuzija sukurta iš lygiagrečiai persipinančių skirtingo dydžio septyniakampių vainikų, pavaizduotų ant vientiso šviesaus fono. Iliuziją sudaro 3 arba 6 skirtingo dydžio vainikai, sudaryti iš keturių skirtingo dydžio septyniakampių.

Dauguma, pažvelgę į šią optinę iliuziją, gali matyti iš piešinio centro švytinčius spindulius, tarsi saulės spindulius tvieskiančius pro debesis. Šios optinės iliuzijos kūrėjai pavadino ją „mirguliuojančiu žvaigždės sprogimu“.

Iliuzijos autorius Michael Karlovich yra vizualaus meno kūrėjas, turintis neuromokslininko išsilavinimą. Jis šią grafinę figūrą panaudojo kaip savo dizaino bendrovės „Recursia Studios“ logotipą.

 

„Kai pirmą kartą pamačiau iliuziją, kurią sukūriau, tuoj pat supratau, kad matau efektą, kurio anksčiau niekur nebuvau matęs. Likau maloniai nustebęs, tačiau tuo pačiu sutrikau ir susidomėjau, koks mechanizmas sukuria tokį efektą“, – M. Karlovich teigė portalui Live Science.

Norėdamas išsiaiškinti, M. Karlovich kreipėsį į psichologą ir duomenų mokslininką Pascal Wallisch iš Niujorko universiteto. Anot mokslininko, šie neegzistuojantys spinduliai atsiranda dėl to, kad žvelgiant į šią figūrą smegenys sujungia persikeičiančių vainiko septyniakampių siauriausius susijungimo taškus.

 

Be to, žvelgiant į figūrą ir greitai judinant akis, iliuzinių spindulių efektas tampta mirguliuojantis – spinduliai tarsi išnyksta ir sustiprėja.

Tyrimas apie šią optinę iliuziją publikuotas 2021 metų birželio 29 dieną moksliniame žurnale i-Perception.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(7)
(14)

Komentarai (2)