Kodėl Sacharos dykumos nepavertus milžiniška Saulės energijos megaelektrine, kurios energijos užtektų visam pasauliui? Tamsioji megaprojekto pusė (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lape 2021-07-13 14:13
Kodėl rašo, kad padengus juodai, Sahara atvės, juk mažėja paviršiaus albedo, kaip tik turėtu įkaist.
Benediktas 2021-07-13 14:27
Žiūrint, ką tu vadini Sachara? Teritoriją virš saulės elementų, ar teritoriją po saulės elementais. Kur deginiesi vasarą: šešėlyje ar atviroje vietoje?
bahuriux 2021-07-13 15:02
Yra du variantai 1. Jei montuoti silicio fotovoltinius modulius albedas mažės ir viskas įkais dar daugiau, nes tos panelės yra tamsios ir kokia 60-70% saulės energijos ant jų pavirs į šilumą. 2. Bet jei naudoti veidrodžius (ir dūmus, čia bajeris jei ką), ta prasme jei naudoti koncentratorius iš veidrodžių ir šildyti pvz išlydyta druską, o su jos šiluma sukti turbogeneratorius, tada albedas netgi padidės, nes veidrodžiai neįkaista nes atspindi beveik viską į energiją renkantį bokštą. Tokia eletrinė atvėsintu tikrai dykumą. Na kas jiems liepia vienoj vietoj statyti mega elektrinę, beto tie babajai užėjus pirmam zajobui padarys terorą, nereikės nei bombų užteks plaktukų. Pačioj Europoj yra ploto pakankamai ant pastataų. Meksika, USA, Australija, Azija ten daug sualėtų valandų per metus irgi, yra negyvenamų ir gana saulėtų vietų Žemėj.
immortallt 2021-07-14 23:57
Čia iš senų laikų tas įsivaizdavimas, kad dykumose pristatysime pilną saulės elementų - nereikia to. Užtenka vietoje vėjo jėgainių ir saulės elementų + šiek tiek akumuliatorių ir kai kurioms šalims gerinti susijungimą su kaimyninėmis šalimis. Blogiausiu blogiausiu atveju, kogeneracinių gali pastatyti ir kokiu biokuru užkurti, jei matai, kad artimiausias 2-3 paras bus kataklizminė situacija - nei saulės, nei vėjo. Tada nebent liks poreikis vandeniliui industrijose ir laivams/lėktuvams. Bet čia irgi, jūroje dideli parkai atrodo patogiau, nei gabenti kažkur toli. Vandenilį toli gabenti brangu, nes ir talpos brangios, ir nugaruoja per ilgesnį laiką.
AAA000 2021-07-15 10:29
buhalteriuko eiliniai pezalai... elektros tinklai turi pastovias sanaudas. gyvybingumo uztikrinimui. jei itelpa i maziau uz 10% - cia puikus rezultatas. o normalu jei itelpa i maziau 20-25%. ir sitai tures bet kokiu atveju apmoket naudotojai - visi mes. jei elektrines bus labai nutole nuo vartotoju - o siuo atveju Sachara toli - garantuotai bus dideli elektros tinklu nuostoliai. gali net iki 50% ribas ilips. ir padarys visa projekta zalinga vartotojams. nes mokes nebe uz gamyba, o uz tiekima... sprogines linijos nuo vartojimo perkrovu. reikes didelio perteklinio galingumo liniju, sudetingo valdymo ir kitos problemos... kuro energetika sitos problemos neturi - nes kura galima veziot ir sandeliuot. su sanaudom mazesnem uz 1%. elektros tinkluose i superlaiduma vis fantazuoja, bet realiu nutolusiu elektros liniju kolkas nera. na kurios bent jau i "maziau 3%" tilptu... taip kad ekologai galit dust - elektros tinklai ekologiskai zalingesni. BUTENT CIA. ------ ir kas liecia konkreciai dykumas - ten pagrindinis elektriniu tipas - saules-silumines (su druskos neseju-backom/veidrodziais ir bokstu). fotovoltas musu platumoms. dykumoms fotovoltas netinka. per mazas NK karstyje. nors bando ten visokius kombinuotus variantus israst... Sachara terupi tik Europai, ir labiau vidurzemio baseino salims... tikrai ne pasaulinis projektas kazkoks. labiausiai gal prancuzams su italais. kai pagrindinis ES energetinis branduolys yra vokietija/danija/svedija/olandija. ir ten problema kitaip sprendziama - statomos vandens kaupyklos-balansavimui + vejas. ir pakuria angli/dujas - jei susimauna visokie imortalai-buhalteriai -------- konkreciai fotovoltas tai is esmes labai geras vietines(apskrities-rajono) masto elektros tinklu balansuotojas - bet reikia reguliuot supirkima per kainas. pvz daryt rytiniu ir vakariniu valandu elektros supirkima pagal didesnius tarifus, nei dienini. sukist ismania apskaita. ir sustatys fotovolta reikiama kryptim. arba prades vystyt hidro/akumuliacines kaupyklas kokias vystyt. jei pirkinet balansavimo paslaugas. va sita kryptim turetu but vystoma salies energetika. vien jungtys ir kabeliai nieko neisspres pilnai... busim per daug priklausomi ir neefektyvi-atsilikus salis. dabar isvis atejo konservai - kur temoka tik perpardavimo tarpininkus ikisinet ir kelt kaina nieko nedarydami. ar zlugdydami energetika pertekliniais infrastrukturos taupymais... musu energetika baigia suzlugt... paziurekit kiek sedi be elektos po audru. kaip sunku nauja ivada atsivest, galingumus riboja, apskaita prasidejo isvis nesamones - tuoj gyvent bus nebeimanoma... cia ne energetika vysto Lietuvoje, o energetini skurda... galetu persivardint ministerija...
Benediktas 2021-07-15 11:02
Iki Letuvos nuo Sacharos 3250km, gautųsi 3.25*3.5%=11.4% plius trasformatoriaus nuostoliai, tai su,oje kokie 20% gausis tokioje ilgoje linijoje. Bet aš pritariu immortallt, kad geriau vystyti projektus arčiau savęs, savo teritorijoje.
AAA000 2021-07-15 11:32
domekis energetika realiai. yra uzdavinys labai paprastas: pirminis tikslas - suvartot kuo didesni energijos kieki ir isgaut savo poreikiams kazkokia naudinga veikla/galimybe/nauda. viskas is to isplaukia. pvz tu nori pasivazinet. nuvezt savo subine is vilniaus bomzyno i palangos valkatyna. greitai/neproblemiskai/pigiai/idejes kuo maziau pastangu ir pan... nu ir va - reikia tam energijos. o toliau visi prieinami budai ir priemones... imortalas pvz teziuri i energetika tik per verslo ekonomikos logikos prizme... jam nerupi vartotojai ir jo poziuris i energetika kreivas. ir jis analizuoja is esmes tik kazkokias energetikos pardavimo/atsipirkimo schemas... nors tam aukoja globalius interesus. as stengiuosi ziuret adekvaciais lygmenimis. jei aukojam daug ir nauda turi but adekvati. visiems ( aisku labiausiai bezdzioniu bandai ) o skaicius imu is fizikos + realiu technologiniu galimybiu. tu nesuprasi... nes kad tau asmeniskai isaiskint reikes bent pusmecio... tavo nurodyta kryptis, ir kur reiketu imt - neteisinga. tu nesuvoki kad elektros tinklai devisi labai greit. ju rodiklius pastoviai iskreipineja nauju vartotoju prijungimas/atjungimas, vartojimo igudziai ir pan. ir tu cia vadovaujiesi kazkokiais statistiniais suvidurkintais duomenimis, jau po fakto. kai as vadovaujuosi duomenimis dar pries viska. zinau kas pigu, ir kas optimalu ir kiek tas kazkas kainavo ar kainuotu. nesuporantu pvz kaip tu neiziuri salies/jos issivystymo lygmens ir investavimo galimybiu/ir pasiekto rezultato. imi kazkokius maksimumus...
Benediktas 2021-07-15 11:42
Va prasideda. Jei pusę metų reikia aiškinti šiuos skaičius.... Jei nemoki paaiškint, reiškia ir pats nesupranti. Tai, jei turi galutinius skaičius, tai kai juos gavai? P.S. Ne tik aš vienas forumą skaitau, atversi žmonėms akis.
AAA000 2021-07-15 11:47
tu klausi kaip as juos imu. as tau paaiskinau. sudetingai paimu. kas tau dar neaisku? as ju neimu is tavo saltiniu tu tik lygini ir nesupranti nei klaidu savo saltiniuose, nei lyginimo metodikos klaidu. tu tik bukai lygini. ir rasineji, kad jie blogi(nes kazkas tau nesutampa) - bet nesugebi pragrist nei kiek blogi, nei kodel. va ir viskas. kas tau dar neaisku? isgeneravimo metodikos as tau nesugebesiu perteikt.
Benediktas 2021-07-15 11:51
Na tai pateik savo šaltinius, kokios problemos? Ar tavo šaltiniuose kitokie fizikos dėsniai ir niekas negalės patikrinti?
vkv 2021-07-16 06:32
Įdomus straipsnis, bet per mažai vietos skirta elektros transportavimui. Neįvertintos geopolitinės kliūtys. Sachara nepriklauso vienai valstybei, ir tose valstybėse politinė situacija ne tokia kaip vakarų pasaulyje. Neaptarta galimybė gaminti vietoje vandenilį, kurio naudojimas ateityje gali augti. Sukūrus vandenilio transportavimo infrastruktūrą, galbūt ją būtų galima būtų panaudoti ir vandens atsigabenimui.
immortallt 2021-07-16 16:46
Transportuoti toli vandenilį ir sudėtinga. Nebent kokį amoniaką vietoje gamintų.
AAA000 2021-07-16 18:38
vandenilis problema kaupt ir sandeliuot. neatpirks logistikos islaidu, kol kazko neisras fundamentaliai paprasto. sakykim metanas (ar kieti angliavandeniliai - cukrus pvz) ir yra tas "isradimas". kuri naudoja gyvi organizmai (ten gama ivairesne). saugojimo/kaupimo/energijos koncentravimo problemoms apsprest. panasu jei per milijionus metu gamta neisrado - kazka cia israst geriau bus aiskiai LABAI problemiska vien del sito nukirst visa VDV technologija KOLKAS yra ekologinis akligatvis. jei nera pasiulyta geresniu sprendimu. o ju nera. ir mus stuma i sita akligatvi visokie idiotai ir jiem pritariantieji - (tipo imortalai ir panasus buhalterinio mastymo stumikai). del geopolitiniu priezasciu - ten gi is esmes vos ne viduramziu valstybeles. su kai kuriom siuolaikinem modernizacijom kai kuriu sriciu. kaip paskelbe Antarktida spec zona zemeje - galima ir del Sacharos susitart. pamokes tiem vietinams ufonautams ir padarys energetini rezervata. plius duos procenta. panasiai kaip sueco kanalas pvz veikia. ir kiti panasus susitarimai. juru teises ir pan. jei islis kokie diktatoriai, su apetitu dideliu - nu tai patvarkys. ir tiek. teritorija nera viskas, jei jos realiai nevaldai ir ten nuolatinai negyveni. aplamai teritorinis valdymas - valstybes - is esmes atgyvena. pvz tautos teises turet kalba keliais lygiais svarbiau. jei isisavins kosmosa ar gravitacija - tu teritorijos neturesi kur det. o va isvystyta kalba - vertybe sunkiau sukuriama ir palaikoma. energija tik resursas... vertingas - bet labai paprastas... tu geriau rupinkis, kad konservai tau ivadiniu elektros kabeliu nenuplonintu, o ne geopolitika - nes taip sunaikina tavo ASMENINI priejima prie sitos vertybes - didesniu ebergijos kiekiu... pvz busimam tavo elektromobiliui. tave apvagia jau DABAR, istumia i energetini skurda desimtmeciams i prieki tave ir tavo palikuonis, o tu panasu balsuoji uz tokius vagis toliau... atleisk jei neatspejau, bet geopolitikai energetikoj man smirda rusu gresmiu pakrumese ieskotojais...
vytautas50 2021-07-16 19:35
Xdmin 2021-07-16 19:58
Baterijas bent teoriskai galima perdirbti, o ka darytu su kevlaro bakais, kuriems pasibaigs galiojimo laikas?
vytautas50 2021-07-16 20:17
immortallt 2021-07-16 23:38
Ką vytautas supranta apie tai, kokios atliekos susidaro, kas perdirbama, ir kiek kartų daugiau reikia elektros, kad transporto priemonė važiuotų vandeniliu, tiksliau vis tiek elektra, bet vandenilis atliktų elektros saugojimo funkciją. Jis iš viso jau miręs kokius 3 metus turėtų būt. Sakė po mėnesio mirs. Tai kaip galima tikėti, ką jis sako? Beveik tikras, kad jis mano, kad daugiausia ličio išgaunama Kinijoje.
AAA000 2021-07-17 17:19
kevlaras ir kiti kompozitai visokie - tu gal nesupranti - atlieku tipas yra kaip asbesto problema. o tu siulai ant keliu pabarstyt siaip pvz Menulyje smulkus abrazyvai yra pagrindine beda, del ko realiai nekolonizuoja. Zeme palanki gyvybei del to, kad del erozijos visi aktyviai sklaidomi abrazyvai buvo sunaikinti iki glotniu smilteliu. nesuskaiciuojama gyvybes auku saskaita! sausumoje isvis milijardus metu didesni kaip bakterijos negyveno, kol abrazyvo neatslifavo o visos sitos kompozitines "labai patikimos kazkuo" medziagos - tai is esmes tik abrazyvu atgalinis/atbulinis isradinejimas superkondensatoriai greiciausia irgi tures sita problema!!! jie dabar atrodo "nekalti" ekologiskai - nes energetinis tankis mazas (del naudojamu pigiu-supaprastintu technologiju). bet jei kompozitu metodikas prades taikyt gali but ekologine katastrofa... is vejo jegainiu - nu bent jau sandeliuot sparnus kolkas pigu... bet KAUPIASI jau! ----- as siaip del plastiko dar nesu tikras, ant kiek jis pavojingas. jo jau pilna visur ir musu kraujotakoje net. bet jis nera toks agresyvus kaip smulkus abrazyvai. tie is esmes pleso gyvybe lasteliu lygmeny...
vytautas50 2021-07-17 17:42
AAA000 2021-07-18 01:42
nekisk cia religijos. ar fantaziju. ir nera cia jokiu praktiniu niuansu - tik asmeninis tingejimas mastyt bent jau racionaliai... jei toks variantas ir buvo, tai tie "gudresni" nu geriausiu atveju kokia genetine korekcija padare. kazkuriam etape. ar kazka paspartino. pati imanoma pigiausia varianta, o ne visur viska visados ir nuo nulio nulinio N laipsniu... ir jei tas buvo - galimes rast veiklos pedsakus. kad ir genomu lyginimuose pvz. bent viena fakteli. plius pateikt pilna, be skyliu logine veiksmu isaiskinimo seka... pvz kad visos religijos yra konkreti sudu kruva irodo faktas, kad ju aiskinimu seka pastoviai byra ir reikia istisai koreguot... vien tai irodo, kad isciulpta viskas is pirsto vardan uzmaskuotu interesu parazituot... garantuoju - pastatys ES jegaines ir iskart uzsises kokie nors vietiniai religiniai ant tokio resurso - aiskins ka nors, kad "dievas" sukure energetika, nes numate tam sachara ir jie privalo imt procenta... o jei negaus - energetika taps velnio ismyslu ir sachara reikia atstatyt. pvz i pirmine ekologine bukle su co2 generavimo reikiamu procentu...