Puikiai apšviesta gatvė ar tamsi alėja? Tyrimas parodė, dėl ko mes bijome tamsos  (1)

Puikiai apšviesta gatvė ar tamsi alėja? Dauguma mūsų rinktųsi gatvę su pakankamu kiekiu šviesos, o ne keliautų į tamsią nežinomą alėją. Tačiau kodėl taip yra?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šviesa vaidina labai svarbų vaidmenį žmogaus fiziologijoje – nuo vidinio paros laikrodžio reguliavimo ir poveikio mūsų nuotaikai ir emocijoms. Nors tikslus mechanizmas, darantis įtaką mūsų nuotaikai ir emocijoms, yra nežinomas, atradimai graužikų tyrimuose rodo, kad šviesa veikia mūsų baimes ir emocijų apdorojimo centrą smegenyse, kuris yra vadinamas migdolu (amygdala).

Mokslininkai iš Monasho universiteto (Australija) ir Australijos katalikų universiteto norėjo daugiau sužinoti apie tai, todėl suorganizavo eksperimentą su žmonėmis, panaudojant funkcinį magnetinio rezonanso tomografą ir siekdami ištirti, kaip migdolą veikia tiek šviesa, tiek tamsa. Savo atradimus jie paskelbė žurnale „PLOS ONE“. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad vidutinio intensyvumo šviesa labiau slopindavo migdolo veiklą nei neryški šviesa – o tai gali būti paaiškinimas, dėl ko mes bijome tamsos.

Tyrime dalyvavo 24 dalyviai, kurie buvo tiriami funkciniu magnetinio rezonanso tomografu, veikiant vidutinio stiprumo šviesai (100 liuksų) ir neryškiai šviesai (10 liuksų). Funkcinis magnetinio rezonanso tomografas leidžia mokslininkams pamatyti aktyvias smegenų dalis realiu laiku, paprasčiausiai žvelgiant į pokyčius smegenų kraujotakoje.

Mokslininkai išsiaiškino, kad kai tyrimo dalyvius veikė vidutinio intensyvumo šviesa, jų migdolo aktyvumas buvo mažesnis nei tada, kai žmones veikė neryški šviesa.

 

Dar daugiau, migdolas yra susietas su smegenų regionu, vadinamu ventromedialine prefrontaline žieve, kuri susijusi su pirmenybiniu rizikos apdorojimu, emociniu atsaku ir baime. Šis smegenų regionas vaidina svarbų vaidmenį reguliuojant migdolo aktyvumą ir yra ypač svarbus slopinant emocinius atsakus. Tyrimo autoriai taip pat išsiaiškino, kad šviesa ne tik slopina migdolo aktyvumą, bet taip pat pagerina ryšį tarp migdolo ir ventromedialinės prefrontalinės žievės – o tai gali paaiškinti, kaip šviesa pagerina emocijų reguliavimą.

Tyrimo autoriai teigia, kad šviesa yra efektyvus terapeutinis įrankis nuotaikų problemoms spręsti. Mokslininkai pademonstravo, kad vidutinio intensyvumo – neryški šviesa slopina migdolo veiklą ir pagerina jo bei ventromedialinės prefrontalinės žievės ryšį. Visa tai tiesiogiai prisideda prie nuotaiką gerinančio šviesos efekto per pagerėjusį emocijų apdorojimą bei su baime susijusių emocijų sumažėjimą.

 

Siekiant išsiaiškinti tikslų mechanizmą, kuriuo šviesa slopina migdolo veiklą ir pagerina jos ryšį su ventromedialine prefrontaline žieve, reikės atlikti daugiau tyrimų. Tačiau šis tyrimas parodo priežastį, dėl kurios žmonės labiau bijo tamsos nei šviesos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (1)