Tai, kas dar vakar atrodė fantastika, jau virsta realybe: 5G iš esmės pakeis mediciną - padės diagnozuoti ligą akimirksniu  ()

Jokio laukimo ligoninės ar poliklinikos koridoriuje, gydytojo konsultacija, vykstanti tiesiai iš namų, paciento būklės stebėjimas realiu laiku, net jam esant už šimtų kilometrų, bei ligoninės, kuriose nėra gydytojų, o ligos nustatomos akimirksniu. Visa tai dar prieš kelerius metus atrodė lyg tolimos futurologų vizijos medicinos tema, tačiau sparčiai vystomas 5G ryšys visus šiuos sprendimus pavertė realybe. Ekspertų teigimu, 5G smarkiai prisidės prie gyvybių gelbėjimo ir padės spręsti pagrindines šiuolaikinės sveikatos apsaugos sistemos problemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pandemijos pamokos

Pasak „Huawei Technologies“ vadovo Šiaurės Europos šalyse Kenneth Fredriksen, nors įvairios telemedicinos technologijos vystomos jau daugelį metų, būtent pandemijos metu išaugusios apkrovos gydymo įstaigoms paspartino jų kūrimą ir pritaikymą realiomis sąlygomis. Specialistas pastebi, jog to pavyzdžių toli ieškoti nereikia – modernūs medicinos sprendimai taikomi ir mūsų šalyje.

Dar pernai Lietuvoje atsirado galimybė pacientui apie savo būklę pranešti nuotoliniu būdu, kas padėjo sumažinti kontaktinių vizitų pas gydytoją skaičių ir leido surinkti tikslesnę informaciją, kadangi žmogui nebereikia prisiminti simptomų, patirtų prieš keletą savaičių ar mėnesių – jis juos pažymėti gali iškart. Taip pat karantino metu įgyvendintas naujas paciento stebėsenos būdas – duomenų apie jo psichinę ir emocinę sveikatą, judrumą bei judėjimo pobūdį rinkimas, vertinant naudojimąsi išmaniuoju telefonu, internetu ir socialiniais tinklais.

Kita inovatyvi priemonė, apie kurios taikymą netolimoje ateityje kalba Lietuvos gydytojai – apie gyvybines funkcijas pranešantys marškinėliai. Jie leistų nuolat stebėti atokiai gyvenančių ir lėtinėmis ligomis sergančių ligonių sveikatos būklę. Jai pradėjus sparčiai blogėti, pavyzdžiui, sutrikus širdies ritmui, greitosios pagalbos automobilis iškart skubėtų tiesiai pas žmogų, jam galimai dar net nejaučiant pavojingų simptomų. Prie pastarosios inovacijos įgyvendinimo smarkiai prisidėtų 5G ryšys, kuris įgalintų sklandų ir patikimą duomenų perdavimą tose vietovėse, kuriose nėra laidinio interneto infrastruktūros.

5G iš esmės pakeis mediciną

„Kalbant apie 5G vaidmenį medicinoje, dažnai įsivaizduojama, jog naujos kartos tinklas tiesiog papildys dabartinę sveikatos apsaugos sistemą, palengvindamas ar optimizuodamas tam tikrus procesus, tačiau iš tikrųjų jo potencialas toks didelis, jog 5G mediciną gali pakeisti neatpažįstamai“, – sako K.Fredriksen, pateikdamas tai iliustruojantį pilotinį projektą.

 

Kinijos-Japonijos draugystės ligoninėje, kurioje pirmojoje buvo įdiegtas vidinis „Huawei“ 5G tinklas, iš esmės pasikeitė didžioji dalis procedūrų. Spartus ir patikimas interneto ryšys leido vykdyti skaitmeninę plaučių auskultaciją – paciento plaučių garsai automatizuotai buvo siunčiami į dirbtinio intelekto (DI) sistemą, kuri akimirksniu geba diagnozuoti plaučių edemą – vieną svarbiausių COVID-19 požymių. DI metodai taip pat pasitelkti automatizuotai nustatant diagnozę iš kompiuterinės tomografijos ar rentgeno vaizdų.

5G pasitarnavo ir invazinėse procedūrose. Atliekant sudėtingas operacijas, jose realiu laiku galėjo dalyvauti geriausi šalies chirurgai, esantys už tūkstančių kilometrų. Tuo metu ultragarso kontrolėje atliekamose neinvazinėse operacijose taip pat papildomai pritaikyta DI vaizdų analizės sistema, padedanti gydytojui tiksliau vizualizuoti ir nepažeisti kraujagyslių ar kitų svarbių struktūrų.

 

Visos minėtos inovacijos, kurių veikimui būtinas 5G ryšys, padėjo  stipriai sumažinti specialistų skaičių ligoninėje bei pagerinti medicininių paslaugų kokybę. Už šį pilotinį projektą Mobiliųjų tinklų asociacija (GSMA) „Huawei“ apdovanojo „Geriausio atsako į COVID-19 pandemiją ir atsigavimą po jos“ inovacijos prizu, kurio suteikimo procese dalyvavo 250 nepriklausomų ekspertų iš viso pasaulio.

Padės spręsti sveikatos apsaugos sistemos problemas

Nors pagrindiniais 5G pritaikymo medicinoje privalumais įvardijami greitesnis diagnozės nustatymas, geresnė gydymo kokybė bei žmogiškųjų resursų optimizavimas, „Huawei Technologies“ vadovas Šiaurės Europos šalyse atkreipia dėmesį ir į kitą modernios sveikatos apsaugos sistemos sritį, kurioje galėtų pasitarnauti 5G – medicininių paslaugų prieinamumą.

Daugelyje Vakarų pasaulio valstybių stebima tendencija, kad mažesnės ir šalies periferijoje esančios gydymo įstaigos yra uždaromos, medicininių paslaugų teikimą perkeliant į dideles regionines ligonines. Nors taip optimizuojamos sveikatos apsaugos sistemos išlaidos, atokesnėse vietovėse gyvenantiems asmenims tampa kur kas sunkiau patekti pas specialistą ir gauti būtinas medicinines paslaugas.

 

„5G ryšys suteiktų galimybę gydytojams stebėti ir konsultuoti asmenis nuotoliniu būdu. Tuo metu įvairūs 5G sprendimai, įgalinantys automatizuotai nustatyti diagnozę ar įvairias medicinines procedūras atlikti nuotoliniu būdu, konsultuojantis su labiau patyrusiais specialistais, galėtų iki minimumo sumažinti regioninių ligoninių išlaikymo kaštus, jose paliekant minimalų darbuotojų ir įrangos skaičių, bei taip apsaugoti šias įstaigas nuo uždarymo. Visa tai leistų visiems šalies piliečiams gauti vienodai kokybiškas medicinos paslaugas, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos.“ – teigia K.Fredriksen.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(9)
(0)

Komentarai ()