Skiepijimas nuo COVID-19 šioje šalyje pereina į naują etapą - tai matysime visur  (91)

Izraelis nuo pat COVID-19 vakcinų pasirodymo buvo viena iš aktyviausiai skiepijančių šalių. Taigi, nieko keisto, kad COVID-19 vakcinacijos programa šioje šalyje pereina į naują etapą, kurio tikrai galime tikėtis ir čia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelis tapo pirmąja šalimi, kurioje skiriamas trečiasis COVID-19 skiepas. Kaip žinote, „Pfizer“, „Moderna“ ir „Astrazeneca“ vakcinos įprastai yra skiriamos dviem dozėmis. Tačiau mokslininkai teigia, kad optimaliam imuninės sistemos atsakui sukurti greičiausiai reikėtų trijų vakcinos dozių. Apie tai kalbama daugelyje aktyvią vakcinaciją vykdančių šalių, bet Izraelis tapo pirmąja šalimi, kur trečiasis COVID-19 vakcinos skiepas jau skiriamas.

Konkrečiai, nuo pirmadienio Izraelyje skiriama trečioji „Pfizer-BioNTech“ vakcinos dozė. Taip tikimasi sukurti tvirtą imunitetą prieš vadinamąją delta atmainą, kuri plinta lengviau. Manoma, kad ateityje COVID-19 vakcinos taps reguliariomis - kaip sezoninio gripo. Tačiau iš pradžių greičiausiai reikės trijų vakcinos dozių apsaugos, kad išvengtume artėjančių didesnių bangų, kurios gali vėl tapti rimtu iššūkių sveikatos apsaugos sistemoms. Iš esmės, trečioji vakcinos dozė turėtų sumažinti hospitalizacijų skaičių.

Iš pirmo žvilgsnio tai - logiškas ir atsakingas sprendimas. Tačiau kone iš karto atsirado jį kritikuojančių. Visų pirma, aišku, tam prieštarauja tie, kuriems vakcinacija nepatinka apskritai. COVID-19 vakcinos nuo pat pradžių buvo lydimos baimėmis ir mitais. Tačiau dabar Izraelis kritikuojamas ir Pasaulio Sveikatos Organizacijos.

PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas tokią Izraelio politiką pavadino savanaudiška. Jis pabrėžė, kad turimi duomenys leidžia manyti, kad COVID-19 skiepai suteikia ilgalaikę apsaugą nuo sunkių ligos formų, todėl didesnį dėmesį reikėtų skirti dar nepaskiepytiems žmonėms. Iš esmės, Adhanomas mano, kad Izraelis neturėtų kaupti tokių skiepų atsargų, reikalingų trečiosioms dozėms - jos turėtų būti naudojamos ten, kur vakcinacija nevyksta taip aktyviai.

 

Trečią kartą žmonės bus skiepijami ir kituose regionuose, siekiant išvengti delta atmainos grėsmės. Tačiau kai kur, pavyzdžiui Lietuvoje, ir dviem dozėmis paskiepytų žmonių skaičius nėra pakankamai didelis. Tai neišvengiamai kelia nerimą dėl rudens, kuomet tikimasi rimto kasdienių atvejų skaičiaus šuolio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(13)
(-3)

Komentarai (91)