Diena, kai Australijos ministras pirmininkas išėjo pasiplaukioti ir... dingo be pėdsakų – mįslingas dingimas apaugo beprotiškiausiomis versijomis (Foto, Video)  ()

„Australijos ministras pirmininkas Haroldas Holtas dingo" – tai buvo žodžiai, kurie nuaidėjo iš televizorių ir radijo imtuvų visoje Australijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1967 m. gruodžio 17 d. – nuo tada, kai Holtas įžengė į vandenį Cheviot paplūdimyje netoli Melburno, jo daugiau niekas nebematė.

Laikoma, kad Australijos lyderis nuskendo ir jo garbei surengta atminimo ceremonija, kurioje dalyvavo pasaulio lyderiai, įskaitant JK ministrą pirmininką Haroldą Wilsoną ir JAV prezidentą Lyndoną Johnsoną.

Tačiau jo kūnas niekada nebuvo rastas, todėl atsirado vis daugiau beprotiškų sąmokslo teorijų, įskaitant vieną knygą, kurioje teigiama, kad jį pagrobė kinų povandeninis laivas.

Praėjus daugiau kaip 50 metų po jo dingimo, ilgą progresuojančio ir novatoriško Australijos politiko Holto karjerą visiškai nustelbė paslaptingas jo mirties pobūdis.

„Sąmokslo teorijos tapo tokios žinomos ir beveik pačios tapo Australijos folkloro dalimi“, - sako Holto biografas ir Naujojo Pietų Velso universiteto Howardo bibliotekos Visuomenės lyderystės tyrimų grupės direktorius Tomo Frame'as.

Novatorius

Holtas tapo Australijos ministru pirmininku 1966 m. sausio mėn. – poste jis išbuvo beveik dvejus metus prieš jam pradingstant.

 

Jis buvo ištikimas ministras, vadovaujant ilgiausiai šalies vadovo pareigas ėjusio premjero sero Roberto Menzieso vyriausybėje. Menziesas buvo visiškas anglofilas, kuris negalėjo būti didesnis kontrastas jaunesniam 59 metų Holtui.

„Jis buvo gaivaus oro gurkšnis. Jis buvo jaunesnis nei Menziesas ir garsėjo kaip labai stilingas, pažangus žmogus... Žiūrint iš šiandien, jis buvo pirmasis iš modernių Australijos ministrų pirmininkų", - teigia Australijos nacionalinio universiteto politikos profesorius emeritas Johnas Warhurstas.

Nepaisant santykinai trumpo laiko, Holtas užsitikrino daugybę reikšmingų laimėjimų, įskaitant Australijos valiutos pakeitimą į dolerius ir centus iš sudėtingos svarų ir pensų sistemos.

Kitas jo pasiekimas buvo istorinis 1967 m. nacionalinis referendumas, kuris atvėrė kelią Australijos čiabuviams pagaliau tapti šalies gyventojais.

Holtas taip pat buvo vienas iš pirmųjų politikų, siekusių nutraukti liūdnai pagarsėjusią Baltosios Australijos politiką, kuri smarkiai apribojo imigraciją iš ne Europos šalių.

Dingimas

 

Tą dieną, kai Holtas dingo, sekmadienio oras buvo karštas ir drėgnas, puikiai tinkantis maudytis.

1967 m. gruodžio 17 d., prieš pietus Holtas nusprendė nuvykti į vietinį paplūdimį, netoli jo turimų atostogų namų Portsea mieste Viktorijos valstijos pakrantėje.

Holtas daugeliu atžvilgių buvo tvirtas Australijos vyras – draugiškas, sportiškas, žmogus, turintis gyvenimo apetitą. Jam patiko nardymas ir povandeninė žūklė, nors jis nebuvo labai stiprus plaukikas.

Tačiau premjero sveikata nebuvo tobula. Jam ką tik buvo atlikta peties operacija, o penktadienį gydytojas jam liepė po operacijos „ilsėtis“. Vis dėlto, premjeras gydytojų rekomendacijų neklausė – šeštadienį žaidė tenisą, o sekmadienį nuėjo prie vandens.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(23)
(4)
(19)

Komentarai ()