Sterilizacija taps įprasta praktika? Norėdama kontroliuoti populiaciją, Indija imasi kraštutinių priemonių: kritikai nieko gera nežada  ()

Itin tankiai apgyvendintos Indijos valstijos Utar Pradešo vyriausybė netrukus gali įgyvendinti naują politiką, skirtą kovoti su gyventojų pertekliumi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame pasiūlyme numatomos piniginės paskatos tėvams, kurie turi tik vieną vaiką, taip pat būtų užtikrinama nemokama sveikatos priežiūra ir švietimas.

Tuo tarpu gausesnėse šeimose lauktų ne itin malonūs pasiūlymai. Tėvai, turintys daugiau kaip  du vaikus, negalėtų dirbti vyriausybėje ar pretenduoti į vyriausybės teikiamas išmokas. Bet tai niekis, palyginus su tuo, ką siūlo vyriausybė mainais už pinigus.

Utar Pradešo valdžia siūlo sterilizuotis mainais į mokesčių lengvatas, subsidijas ir didesnes algas. Pasak vyriausybės, tai būtų visiškai savanoriškas apsisprendimas, tačiau kritikų teigimu, tai gali tapti priverstinai taikoma priemonė prieš daugelį pažeidžiamiausių gyventojų.

Abejotinas požiūris

Keista, kad būtent dabar Indijos valdžia imasi tokių priemonių. Indijos kaimynė Kinija, garsėjanti šeimos dydį ribojančiais įstatymais, neseniai atsilaisvino ribojimus ir dabar leidžia poroms susilaukti trijų vaikų, bijodama, kad pandemijos akivaizdoje šalies gyventojų populiacija gali patirti nuosmukį.

Nors Indijoje siūloma vienkartinė išmoka tėvams, turintiems mergaitę, yra didesnė nei turintiems berniuką, kritikai vis tiek nerimauja, kad politika galiausiai bus priverstinė prieš moteris ir mažumų grupes. Kai kurie ypač susirūpinę, nes šalis vis dar kovoja su priverstinės sterilizavimo kampanijos, nukreiptos į milijonus žmonių, pasekmėmis nuo 8 dešimtmečio.

 

„Kiekvieną kartą, kai vykdoma gyventojų kontrolė, tai sukelia smurtą prieš moterų kūnus“, – viceministrei sakė feministė aktyvistė Kavitha Krishnan.

„Gyventojų kontrolės priemonės gali paskatinti atranką pagal lytį ir nesaugius abortus, atsižvelgiant į Indijos teikiamą pirmenybę sūnui, kaip praeityje buvo matyti keliose valstijose“, –  sakė ne pelno siekiančios organizacijos „Population Foundation“ vykdantysis direktorius Poonamas Muttreja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()