Mokslininkai sunerimę - COVID-19 pažeidžia žmogaus protą?  (9)

Mokslininkai nerimauja dėl ilgalaikių COVID-19 infekcijos pasekmių. Kai kurie žmonės šia liga perserga labai lengvai, o kiti mėnesių mėnesius negali atsikratyti kai kurių simptomų. Naujas Londono imperatoriškojo koledžo tyrimas rodo, kad COVID-19 gali sumažinti žmonių protines galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad COVID-19 paveikia ne tik kvėpavimo takus, bet ir visą kūną, nėra naujiena. Mokslininkai jau kurį laiką stebi, kokį poveikį infekcija turi širdžiai ir smegenims. Tačiau dabar aiškėja, kad protas nukenčia stipriau nei buvo man poma anksčiau.

Mokslininkai ištyrė 81337 žmonių protines galimybes. Jie tiesiog turėjo išspręsti keletą testų internete. Kai kurie tyrimo dalyviai anksčiau sirgo COVID-19 - kai kurie dėl to netgi buvo hospitalizuoti. Mokslininkai palygino jų ir nesirgusių žmonių protinius gebėjimus. Aišku, buvo atsižvelgiama ir į kitus faktorius, tokius kaip lytis, išsilavinimas, amžius ir taip toliau.

Paaiškėjo, kad tie žmonės, kurie kentėjo nuo kvėpavimo takų infekcijos, tuose testuose pasirodė žymiai prasčiau. Protinių galimybių testuose ypač nesisekė tiems, kurie buvo hospitalizuoti. Pasikartosime - tokie rezultatai buvo pastebėti net ir neutralizavus kitus žinomus protą veikiančius faktorius.

Nors tyrime dalyvavo tik pasveikę žmonės, mokslininkus neramina faktas, kad prasčiau proto vertinimo testuose pasirodė ir tie, kurie seniai yra pasveikę. 25 % COVID-19 sirgusių žmonių teigė, kad vis dar jaučia likusius simptomus, bet prastus rezultatus demonstravo ir tie, kurie simptomų jau nebejaučia.

 

Buvę COVID-19 pacientai prastai pasirodė problemų sprendimo užduotyse, erdviniame planavime, argumentavime. Visą tai mokslininkai sieja su vadinamąja smegenų migla, kai žmogui sunkiai sekasi susikaupti ir rišliai dėstyti mintis.

Žinoma, šiuos rezultatus dar reikia patvirtinti papildomais tyrimais. Jei sirgote COVID-19, bet nepatiriate jokių problemų, susijusių su protine veikla, neverta sunerimti. Tačiau sveikatos apsaugos sistemos turės pasiruošti ilgam žmonių gydymui net ir po COVID-19 pandemijos pabaigos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(12)
(0)

Komentarai (9)