Asteroidas, meteoritas, kometa ir meteoras: kuo skiriasi šie kosminiai kūnai?  ()

Pažvelgę į dangų plika akimi galime pastebėti daugybę kosminių kūnų - nuo jau įprastų mūsų padangę nušviečiančių žvaigždynų, iki didesnių kometų ir asteroidų. Bet ar kada susimąstėte, koks skirtumas tarp šių, panašiai atrodančių objektų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra asteroidas?

Asteroidai – tai dideli uolienų gabalai, sklendžiantys erdvėje ir skriejantys aplink Saulę. Jie yra mažesni už planetas, „atlikę“ nuo mūsų Saulės sistemos formavimosi.

Didžiausio, vadinamas Cerera, yra apie 940 km pločio – tai dvigubai daugiau nei Didysis kanjonas. Kai kurie mažesni asteroidai gali būti maždaug šešių metrų dydžio.

Meteoritai vs. meteorai

Meteoras – tai tiesiog asteroidas, kuris bando „nusileisti“ ant Žemės, bet jį išgarina Žemės atmosfera (dėl Žemės atmosferos keliamo pasipriešinimo uolienai pakyla jos temperatūra). Kartais matome šių degančių meteorų sukuriamą karšto oro švytėjimą ir vadiname juos „krintančiomis žvaigždėmis“.

Jei meteorito uoliena krisdama į Žemę visiškai nesudega, likusi uoliena taip pat vadinama meteoritu.

Nors meteorai ir kometos sukuria ryškius pėdsakus naktiniame danguje, jie labai skiriasi.

Kometos

 

Kaip ir asteroidai, kometos taip pat skrieja erdvėje aplink Saulę. Tačiau kometos yra sudarytos iš ledo ir dulkių, o ne iš uolienų.

Kometai judant link Saulės, dėl karščio ledas ir dulkės pradeda tirpti – iš kietos medžiagos jos virsta dujomis. Taip susidaro graži, ryški danguje matoma uodega.

Dangumi keliaujančią kometą galima pamatyti, kai ji yra labai toli nuo Žemės, tačiau meteorą galima pamatyti tik tada, kai jis sudega mūsų atmosferoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Agnė Tarailaitė
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: