Rastos puikiai išsilaikiusios 310 milijonų metų senumo suakmenėjusios smegenys atskleidė šių gyvių evoliucijos netikėtumus  ()

Naujame tyrime mokslininkai aptiko niekada anksčiau nematytas 310 mln. metų senumo pasaginių krabų suakmenėjusias smegenis, atskleidžiančias kai kuriuos netikėtumus apie šių vėžiagyvių evoliuciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atradimas nustebino

Ilinojaus valstijoje esančiame Mazono upelyje buvo aptiktos išnykusios rūšies Euproops danae suakmenėjusios smegenys, kuriose buvo tinkamos sąlygos puikiai išsaugoti švelnius minkštuosius gyvūno audinius.

Šiuo metu gyvena keturios pasaginių krabų rūšys – visos jos turi kietą egzoskeletą, 10 kojų ir U formos galvą. Pasak Nacionalinės laukinės gamtos federacijos, nepaisant jų pavadinimo, šie „krabai“ iš tikrųjų yra arachnidai, artimai susiję su skorpionais ir vorais. Nors pasaginių krabų fosilijos yra gana dažnos, anksčiau nieko nebuvo žinoma apie jų senovines smegenis, sakė tyrėjai.

Minkštieji audiniai, iš kurių sudarytos smegenys, yra labai linkę greitai suirti, sakė pagrindinis autorius Russellas Bicknellas, Naujosios Anglijos universiteto Meine paleontologas. „Kad jie išliktų, reikia arba labai ypatingų geologinių sąlygų, arba gintaro.“

Šiuo atveju geologija padėjo išlaikyti minkštuosius audinius geriausios būklės per daugelį metų ir išsaugoti smegenis – ar bent jau smegenų kopiją. „Turime smegenų formą, o ne pačias smegenis, taip sakant“, – sakė M.Bicknellis.

 

Šis atradimas mokslininkams suteikė unikalią galimybę ištirti, kaip voragyvių smegenys evoliucionavo laikui bėgant. Tačiau tyrėjų nuostabai jie nustatė, kad senovinės smegenys, datuojamos karbono laikotarpiu (prieš 359-299 mln. metų), buvo nepaprastai panašios į šiuolaikinių pasaginių krabų smegenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()