Fizikams pavyko įminti mįslę, kaip egiptiečiai sugebėjo pastatyti garsiąsias piramides: pasufleravo sieninis paveikslas  (3)

Apie 2686−2613 m. pr. m. e. pradėti statydi įspūdingo dydžio statiniai šiuo metu yra paskutiniai likę 7 pasaulio stebuklų sąrašo egzemplioriai. Ar kada susimąstėte, kaip buvo pastatytos didžiosios Egipto piramidės?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Piramides užsakė senovės Egipto visuomenės karaliai, vadinami faraonais. Dauguma piramidžių buvo pastatytos kaip kapavietės Egipto karališkosios šeimos atstovams, kurie į pomirtinį gyvenimą su savimi pasiimdavo visą sukauptą žemiškąjį turtą.

Atliko iš pažiūros neįmanomą užduotį

Remiantis nauju tyrimu, piramides statę senovės egiptiečiai galėjo perkelti didžiulius akmeninius blokus per dykumą sudrėkindami smėlį priešais sunkiasvoriams objektams traukti sukonstruotą įtaisą.

Amsterdamo universiteto fizikai ištyrė jėgas, kurių reikia norint traukti sunkius objektus milžiniškomis rogėmis per dykumos smėlį, ir atrado, kad sudrėkinus smėlį priešais primityvų įrenginį, sumažėja rogių trintis, todėl jas lengviau valdyti. Šie atradimai padeda atsakyti į vieną iš įsisenėjusių istorinių mįslių: kaip egiptiečiams pavyko atlikti, atrodytų, neįmanomą užduotį – pastatyti garsiąsias piramides.

 

Kad padarytų savo atradimą, mokslininkai pasinaudojo pačių senovės egiptiečių užuominomis. Senovinėje Džehutihotepo kapavietėje, datuojamoje apie 1900 m. pr. m. e., aptiktame sieniniame paveiksle pavaizduoti 172 vyrai, prie rogių pritvirtintomis virvėmis traukiantys didžiulę statulą. Piešinyje matomas žmogus, stovintis rogių priekyje ir pilstantis vandenį ant smėlio, – sakė pagrindinis tyrimo autorius Amsterdamo universiteto fizikos profesorius Danielis Bonnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(36)
(63)
(-27)

Komentarai (3)