Nerimą keliančio tyrimo rezultatai - šie vyrai dažniausiai suserga COVID-19 ir miršta nuo šios infekcijos  (2)

COVID-19 pandemija toli gražu dar nesibaigė. Klystate, jei manote, kad jau matome šio keisto ir sunkaus periodo galą. Tačiau gerai tai, kad mokslininkų dėka apie šią virusinę infekciją jau žinome gerokai daugiau nei pandemijos pradžioje. Pavyzdžiui, naujas Milane atliktas tyrimas parodė, kokie vyrai nuo COVID-19 miršta dažniausiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jūs jau ne kartą girdėjote COVID-19 rizikos veiksnius - amžius ir lėtinės ligos. Tačiau ar žinojote, kad COVID-19 labiau atakuoja vyrus?

2020 metais Milane atliktas tyrimas parodė, kad žemą testosterono lygį organizme turintys vyrai dažniau sunkiai suserga COVID-19 ir miršta nuo šios infekcijos. Mokslininkai palygino 286 vyriškos lyties COVID-19 pacientų duomenis su 305 sveikais savanoriais. Mokslininkai atkreipė dėmesį į hormonų lygį ir kitus faktorius. Primenama, kad 9,2 nmol/l ir žemesnis testosterono lygis yra laikomas nesveikai žemu - tuomet diagnozuojamas hipogonadizmas.

90 % COVID-19 pacientų pasižymėjo žemu testosterono lygiu. Palyginimui, tarp sveikų savanorių hipogonadizmas nustatytas tik 17 % vyrų. Taip pat pastebėta, kad tie pacientai, kurie pateko į intensyvios terapijos skyrius, pasižymėjo dar žemesniu testosterono lygiu nei tie, kurie nuo COVID-19 pasveiko lengviau. Šie skirtumai buvo stebimi ir atkreipus dėmesį į kitus faktorius, tokius kaip amžius ar kūno masės indeksas.

Mokslininkai įtaria, kad virusas stipriau pažeidžia vyrus, kurių testosterono lygis yra žemas, tačiau reikės daugiau tyrimų, kad tai pavyktų nustatyti tiksliai. Tiesą sakant, yra duomenų, rodančių, kad COVID-19 sumažina testosterono lygį. SARS-CoV-2 virusas, sukeliantis COVID-19 infekciją, turi TMPRSS2 fermentą, kuris sumažina Leidigo ląstelių, išskiriančių testosteroną, kiekį. Kadangi mokslininkai neturi pacientų duomenų prieš ligą, jie negali pasakyti, ar žemas testosteronas, ar COVID-19 pasirodė pirmiau.

 

Bet kuriuo atveju, tai yra nerimą keliantys duomenys. Vyrams testosteronas yra tiesiog būtinas - nuo jo priklauso daugybė organizmo procesų ir ne visi jie yra susiję su lytine funkcija. Tiesą sakant, mokslininkai teigia, kad žemas testosterono lygis gali neleisti imuninei sistemai tinkamai gintis nuo infekcijų. Reikės didesnių, išsamesnių tyrimų, kad COVID-19 ir testosterono ryšys būtų paaiškintas išsamiau ir kad žinotume, kaip galima padėti vyrams atsigauti po sunkesnių šios ligos atvejų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(10)
(2)

Komentarai (2)