Po rekordinės karščio bangos Grenlandijoje – masinis ledo tirpimas: per vieną dieną ištirpo tiek ledo, kad visą Floridą padengtų 5 cm vandens  (1)

Didžiulį Grenlandijos ledo skydą užklupo „masinis tirpimas" – per vieną praėjusios savaitės dieną ištirpo tiek ledo, kad visą Floridą padengtų 5 cm vandens, nustatė Danijos mokslininkai. Spartų tirpimą sukėlė atmosferos reiškinys virš ledo dangos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rekordiniai skaičiai

Nuo liepos 27 d. per dieną nuo milžiniško ledo skydo paviršiaus dingo maždaug 9,37 mlrd. tonų ledo – tai yra dvigubai daugiau nei įprastai vidutiniškai per vasarą, pranešė Danijos klimato tyrėjų valdoma Arkties klimato svetainė „Polar Portal“. Didžiulis nuostolis atsirado po to, kai temperatūra šiaurinėje Grenlandijos dalyje pakilo iki daugiau kaip 20 laipsnių pagal Celsijų.

Liepos 28 d. aukšta temperatūra lėmė trečią didžiausią vienos dienos ledo nuostolį Grenlandijoje nuo 1950 m. Antrasis ir pirmasis didžiausi vienos dienos nuostoliai buvo 2012 ir 2019 m.

Kasmetinis Grenlandijos ledo nykimas prasidėjo 1990 m. Pastaraisiais metais jis paspartėjo ir pasiekė maždaug keturis kartus didesnį lygį nei iki 2000 m.

Nors šią vasarą ištirpusio ledo kiekis buvo mažesnis nei prieš dvejus metus, kai kuriais atžvilgiais jis galėjo būti dar blogesnis.

„Nors gigatonų skaičiumi jis nėra toks ekstremalus kaip 2019 m., plotas, kuriame vyksta tirpimas, yra net šiek tiek didesnis nei prieš dvejus metus“, – rašė „Polar Portal“ tyrėjai tviteryje.

JAV Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro (NSIDC) skaičiavimais, jei ištirptų visas Grenlandijos ledas, pasaulinio vandenyno lygis pakiltų maždaug 6 metrais.

 

Belgijos Lježo universiteto klimatologas Xavieras Fettweisas apskaičiavo, kad liepos 28 d. nuo Grenlandijos ledo dangos ištirpo apie 24 mlrd. tonų ledo, o 13 mlrd. tonų pateko į vandenyną.

Kalti anticiklonai

Dienos tirpimo pagreitėjimo priežastį X.Fettweisas sieja su virš žemyno esančiu atmosferos reiškiniu, vadinamu anticiklonu. Anticiklonai – tai aukšto slėgio sritys, kuriose esantis oras nusileidžia, o vasarą sušyla ir susidaro sąlygos, kai karšti orai vienoje vietovėje gali išsilaikyti ilgą laiką.

 

Grenlandijos tirpimo sezonas paprastai trunka nuo birželio iki rugsėjo pradžios. Danijos vyriausybės duomenimis, per šių metų tirpimo sezoną į vandenyną jau ištirpo daugiau kaip 110 mlrd. tonų ledo.

Grenlandijos ledo skydas yra vienintelis nuolatinis ledo skydas Žemėje, neskaitant Antarktidoje esančio ledo skydo, ir yra maždaug tris kartus didesnis už Teksaso valstiją – jo plotas yra maždaug 1,7 mln. kvadratinių kilometrų, remdamasis NSIDC duomenimis.

NSIDC duomenimis, Grenlandijos ir Antarktidos ledo skydai sudaro 99 proc. Žemės gėlo vandens atsargų, tačiau dėl klimato kaitos jų masė sparčiai mažėja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai (1)