Rusijos modulio „Nauka“ žala Tarptautinei kosminei stočiai didesnė, nei galvota iš pradžių  (7)

Pasak NASA skrydžių vadovo Zebulono Scoville, kosminė stotis pasisuko kur kas daugiau, nei buvo teigiama iš pradžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

15min primena, kad praėjusią savaitę Rusijos modulis netyčia išjudino Tarptautinę kosminę stotį iš vietos. Dabar NASA skrydžių vadovas atskleidė, kad įvykis buvo rimtesnis, nei NASA pranešė iš pradžių.

Ketvirtadienio (liepos 29 d.) rytą ilgai lauktas Rusijos mokslinių tyrimų modulis „Nauka“ prisišvartavo prie kosminės stoties. Tačiau po kelių valandų modulis netyčia paleido savo reaktyvinius variklius ir trumpam pakreipė kosminę stotį, todėl ji prarado tai, ką inžinieriai vadina „padėties kontrole“.

Tačiau nors NASA „Twitter“ tinkle ir pareigūnai per viešus komentarus apie incidentą pakartojo, kad orbitoje skriejanti laboratorija pakrypo apie 45 laipsnius, panašu, kad tai buvo ne visa tiesa. Kaip praneša „The New York Times“, įvykio metu Hiustone misijos kontrolei vadovavęs NASA skrydžių vadovas Zebulonas Scoville teigia, kad stotis pakrypo kur kas stipriau nei 45 laipsniais.

Pasak Z.Scoville'o, apie įvykį „buvo pranešta šiek tiek neteisingai“. Jis sakė, kad po neteisingo „Naukos“ paleidimo stotis „apsisuko pusantro apsisukimo – apie 540 laipsnių – ir sustojo aukštyn kojomis. Tada kosminė stotis apsisuko 180 laipsnių kampu į priekį, kad grįžtų į pradinę padėtį“, – teigiama pranešime.

 

 

Skovilis taip pat pasidalijo, kad tai buvo pirmas kartas, kai jis paskelbė „kosminio laivo avarinę situaciją“.

Šiandien NASA atstovai portalui „Space.com“ patvirtino, kad Z.Scoville aprašytas incidentas yra tikslus. „Tie skaičiai, rodantys padėties pasikeitimą, yra teisingi“, – sakė jie. „Norėtume pakartoti, kad didžiausias greitis, kuriuo įvyko pokytis, buvo pakankamai lėtas, kad laive esantys įgulos nariai jo nepastebėtų, o visos kitos stoties sistemos viso įvykio metu veikė nominaliai.“

Suteikė papildomos vietos

Modulis „Nauka“ (rus. „Mokslas“), daugiausiai bus naudojamas tyrimams ir laboratorinės įrangos laikymui.

„Nauka“ taip pat suteiks daugiau saugojimo vietos ir naujų vandens bei deguonies regeneravimo sistemų, taip pat pagerins gyvenimo sąlygas rusiškame TKS sektoriuje dirbantiems kosmonautams.

 

 

Daugiafunkcinis laboratorinis modulis „Nauka“ buvo suprojektuotas dar praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio viduryje. Tuomet buvo planuota, kad jis taps rusų kontrolinio modulio „Zaria“ atsargine įranga.

Vėliau jis buvo iš naujo suprojektuotas kaip mokslinis modulis, bet tapo dar vienu iš Rusijos kosmoso projektų, įstrigusių dėl finansavimo trūkumo ar biurokratinių procedūrų.

Iš pradžių buvo numatyta, kad 20 tonų sveriantis „Nauka“ – vienas didžiausių TKS modulių – bus paleistas 2007 metais, tačiau dėl įvairių problemų startas buvo keliskart atidėtas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(34)
(4)
(30)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: