Nesuvokiama. Sušalusi mergina liko gyva esant -30 °C. Medikai buvo šokiruoti (Foto, Video)  ()

Jean Hilliard kūnas šešias valandas šalo esant -30 laipsnių pagal Celsijų oro temperatūrai. Laimei, ji stebuklingai išgyveno.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jean Hilliard prisimena tik juodumą, užmigimą ir pabudimą. Jai nežinant, gydytojai paskelbė ją medicinos stebuklu, kai ji atsigavo po šešių valandų užšalimo, esant neigiamai temperatūrai.

Iš tiesų, po daugiau kaip 40 metų, stulbinantis šios „žiemojančios moters“ atvejis išlieka medicinos stebuklu.

1980 m. gruodžio 20 d. naktį 19 metų mergina Jean Hilliard kaimo keliu važiavo į tėvų namus Lengbyje, Minesotoje. Pakeliui jos automobilis nuslydo nuo kelio ir įstrigo griovyje.

Užuot laukusi pagalbos, ji nusprendė nueiti keletą kilometrų iki draugo Wally Nelsono (jie buvo pažįstami, nes ji susitikėjo su geriausiu Wally draugu) namų, esant -30 °C oro temperatūrai.

Ji  buvo apsirengusi tik švarku, kelnėmis ir kaubojiškais batais. Po valandos ji beveik pasiekė savo draugo namus. Tačiau, kol ji galėjo pasiekti duris, ji apalpo dėl šalčio.

Kitą rytą, šaltyje praleidusi 6 valandas, Jean buvo aptikta sustingusi ir beveik mirusi savo draugo kieme. Dėl jos būklės nė viena jos galūnė nesilankstė ir ji buvo be sąmonės. Nušalimas buvo stiprus visame kūne. Jos kūno temperatūra buvo pavojingai žema. Ji buvo skubiai nuvežta į ligoninę, kur buvo daroma viskas, kad pavyktų išgelbėti jos gyvybę.

 

Vis dėlto, medikai neturėjo daug vilčių. Jos oda buvo taip sušalusi, kad jos nepavyko pradurti adatomis – adatos tiesiog lūždavo. Jos kūno temperatūra buvo tokia žema, kad termometras neturėjo tokios žemos skalės. Jos veidas buvo pelenų pilkos spalvos, o akys nereagavo į šviesos pokyčius.

Nors jie suprato, kad ji (tariamai) mirė, medicinos darbuotojai nusprendė palaipsniui sušildyti jos kūną šildymo pagalvėlėmis.

Gydytojai nustatė, kad jos temperatūra buvo +27 °C, 10 laipsnių žemiau normos. Galų gale jie užfiksavo silpną 12 dūžių per minutę pulsą.

Iki to ryto Hilliard pabudo nuo vykusių spazmų. Vidurdienį ji kalbėjo nuosekliai, susirūpinusi, ką tėvas gali pagalvoti apie jo automobilio sugadinimą.

Hilliard jautėsi normaliai ir visas išbandymas pasirodė esąs tik atsitiktinis greitis bendrame jos gyvenimo kelyje. „Tarsi užmigau ir prabudau ligoninėje“, - sakė ji. „Aš nemačiau šviesos ar nieko panašaus. Tai buvo kažkoks nusivylimas. Tiek daug žmonių apie tai kalba, o aš nieko nesupratau“.

 

Tačiau visiems kitiems Jean Hilliard išgyvenimas buvo stebuklas.

Ką į tai sako mokslas?

Minesotos universiteto daktaras Davidas Plummeris specializuojasi atgaivinanti žmones, kenčiančius nuo hipotermijos – būklės, kai žmogaus kūnas tiesiog išsijungia, nes jam per šalta.

Jis sako, kad per 10 savo karjeros metų yra išnagrinėjęs apie tuziną atvejų, kaip atgaivinti žmogų, kuris buvo visiškai sušalęs.

Tęsinys kitame puslapyje:




Medicinos mokslas nustatė, kad žmogaus kūnui atvėsus kraujotaka sulėtėja iki minimumo – lygiai taip pat, kaip ir žiemos miego metu vyksta lokiams. Tokiu momentu žmogaus organizmui reikia mažiau deguonies. Kai žmogaus kraujotaka didėja tokiu pat tempu kaip ir kūno temperatūra, jis dažnai atsigauna.

Taip galėjo atsitikti su šildymo pagalvėlėmis, kai jos buvo naudojamos šildant Jean Hilliard, o tai, pasak Plummerio, buvo stebuklas.

 

Šiuolaikinė medicina naudoja specialų prietaisą, kuris sušildo paciento kraują prieš siunčiant jį atgal į kūną. Šiltas kraujas, savo ruožtu, šildo vidaus organus.

Nors sušalimo aplinkybės nėra idealios, nuomonė, kad gilus žiemos miegas gali išgelbėti žmonių gyvybes, yra optimistinė. Gydytojai ir toliau sužino vis daugiau informacijos apie šią žiemos miegą primenančią būseną, nes bando išgelbėti gyvybes ne tik nuo užšalimo iki mirties, bet ir šautinių žaizdų, galvos traumų ir širdies priepuolių.

Skirtingai nuo daugelio medžiagų, vanduo užima didesnį tūrį kaip kieta medžiaga nei skystis. Šis išsiplėtimas yra bloga žinia kūno audiniams, patekusiems į šaltį, nes jų skystas turinys gali išsipūsti iki audinių plyšimo.

Netgi keli nuklydę ledo kristalai ir atsidūrę netinkamoje vietoje gali pradurti ląstelių membranas adatomis panašiomis skeveldromis.

Kai kurie gyvūnai sukūrė keletą puikių priemonių, skirtų kovoti su aštrių, besiplečiančių ledo kristalų pavojais, esant užšalimo sąlygoms. Pavyzdžiui, giliavandenės Antarkties juodpelekės ledžuvės (Chaenocephalus aceratus) gamina glikoproteinus kaip natūralų antifrizą.

 

Miško varlė (Lithobates sylvaticus) savo ląstelių turinį paverčia sirupu, užliejantį jos kūną gliukoze, taip pasipriešindama užšalimui ir dehidratacijai.

Neturint nieko daugiau, nei išoriniai stebėjimai, sunku tiksliai pasakyti, kaip Hilliard kūnas atlaikė užšalimą. Galbūt jos kūno chemijoje buvo kažkas unikalaus.

Galbūt. Kur kas svarbesnis klausimas yra tai, ką šiuo atveju reiškia „užšaldyta“. Nors pranešama, kad Hilliard kūno temperatūra buvo žema, ji vis dar buvo gerokai aukštesnė nei užšalusi.

Jean Hilliard dabar gyvena paprastą gyvenimą. Ji nepatyrė jokių sunkių išbandymų, nuo to laiko ji ištekėjo, susilaukė vaikų ir išsiskyrė. Ji taip pat niekada nevažiuoja apledėjusiais keliais naktį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(54)
(2)
(52)

Komentarai ()