Mokslininkai išsiaiškino, kaip siųsti gyvybingą pelių spermą atvirukais - kas čia per gudrybė ir, ar naująjį metodą būtų galima panaudoti žmonių vaisingumo gydymui?  (1)

Paprastas spermos persiuntimas paštu galėtų būti panaudotas mokslo studijose ir veisiant gyvūnus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sperma dažnai transportuojama šalies viduje ir užsienyje, tačiau stikliniai mėgintuvėliai, kuriuose ji paprastai gabenama, nėra tokie atsparūs ir kelionėje gali sudužti.

Daiyu Ito iš Yamanashi universiteto (Japonija) vadovaujama komanda sugalvojo spermos pristatymo būdą, kuriame mėginio praradimo rizika mažesnė. Naudojant šį metodą, sperma perkeliama ant popieriaus ir siunčiama paštu.

„Lig šiol, norint nusiųsti pelių spermos pavyzdžius kitiems tyrėjams, reikėjo naudoti šaldymą skystu azotu ar šaldiklyje,” sako Ito. „Kadangi reikia ne tik nuolat tiekti skystą azotą ir elektrą įrangai, tai ne tik brangu, bet ir kyla grėsmė, kad užstrigus kelyje ar dingus elektrai dėl žemės drebėjimo, visa sperma ištirps ir taps nebetinkama.“

Tyrėjai pagalvojo, kad turėtų būti įmanoma spermą liofilizuoti (išdžiovinti šaltyje) ant kokio nors paviršiaus ir nusiųsti įprastu paštu. Išbandžiusi kelias medžiagas, nuo filtravimo popieriaus iki vinilo lakštų, komanda išsiaiškino, kad geriausiai tinka svėrimo popierius – popierius, naudojamas bandinių svėrimui, atliekant mokslinę analizę. Pelių sperma galėjo būti išdžiovinama šaltyje ant popieriaus ir išlikdavo gyvybinga vėliau. Taip tūkstančiai pelių spermos pavyzdžių galėjo būti saugomi vienoje knygoje, kurią tyrėjai pavadino „spermos knyga“.

Išbandydami metodą, tyrėjai šaltyje išdžiovino pelės spermą ant svėrimo popieriaus, įdėjo jį tarp plastiko lakštų, kad būtų patogiau gabenti ir išsiuntė Japonijos paštu – voke, ar prisegtą prie atvirutės.

Kai per porą dienų mėginiai nukeliavo 200 kilometrų „iš Tokijo universiteto į Yamanashi universitetą“, tyrėjai galėjo panaudoti šią spermą sveikų pelių veisimui.

 

Kadangi šis pristatymo metodas toks paprastas, kyla nelegalaus genetinės medžiagos gabenimo pavojus. Tai reiškia, kad reikės apsvarstyti naują reguliavimą, sako Ito – kurio komanda anksčiau nusiuntė pelių spermą į kosmosą.

Be to, tikriausiai menkai tikėtina, kad naujasis metodas bus naudojamas žmonių vaisingumo gydymui, abejoja su šia analize nesusijęs Ryosuke Kaneko iš Osaka universiteto Japonijoje.

„Turint galvoje, kad pagalbinės reprodukcijos technologijos gali padidinti kai kurių palikuonio ligų išsivystymą vėlesniais jo gyvenimo metais, dabartinius rezultatus taikyti žmogaus spermos saugojimui reikia atsargiai,” pastebi Kaneko. „Tačiau šis tyrimas iškelia intriguojančią idėją, kad žmogaus spermatozoidai gali būti saugoma ir transportuojama, naudojant naudojant pigesnius, saugesnius, kompaktiškesnius ir paprastesnius metodus.“

Krista Charles
www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda:iScience, DOI: 10.1016/j.isci.2021.102815

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (1)