Jungtinės Karalystės tyrimas parodė, kas perpus sumažina tikimybę užsikrėsti delta atmaina: rizika susirgti net ir be simptomų sumažėja 50-60 proc.  (5)

Žmonės, kurie yra visiškai paskiepyti dviejų dozių vakcina nuo koronaviruso, turi nuo 50 proc. iki 60 proc. mažesnę riziką užsikrėsti delta variantu, net ir besimptomiu būdu, palyginti su neskiepytais žmonėmis, teigiama naujame JK tyrime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anglijoje atlikto naujo tyrimo duomenimis, žmonių, kurie yra visiškai paskiepyti dviejų dozių koronaviruso vakcina, rizika užsikrėsti delta viruso variantu, net ir besimptomiu būdu, yra 50-60 proc. mažesnė nei neskiepytų žmonių.

Tyrimo metu ištirta beveik 100 000 žmonių, kurie birželio 24 d. – liepos 12 d. namuose atliko COVID-19 tepinėlių tyrimus. Šioje grupėje 527 žmonių koronaviruso testai buvo teigiami, o 254 mėginiai buvo genetiškai ištirti; paaiškėjo, kad visi sekvenuoti mėginiai yra labai užkrečiamas delta variantas.

Pakoregavę tokius veiksnius kaip amžius, tyrėjai nustatė, kad paskiepyti žmonės turėjo 59 proc. mažesnę tikimybę, kad jų testas bus teigiamas, jei pasireikš ligos simptomai.

Šios išvados, kurios buvo paskelbtos kaip išankstinis spaudinys ir dar nebuvo recenzuotos, yra naujausi Londono imperatoriškojo koledžo atliekamo koronaviruso stebėsenos tyrimo „Real-time Assessment of Community Transmission“, arba REACT-1, rezultatai.

„Šios išvados patvirtina mūsų ankstesnius duomenis, rodančius, kad abi vakcinos dozės gerai apsaugo nuo užsikrėtimo“, – pareiškime teigė Paulas Elliottas, REACT programos direktorius iš Imperatoriškosios visuomenės sveikatos mokyklos. Tyrėjai neatskleidė konkrečių vakcinų veiksmingumo.

Tuo tarpu pirmieji Izraelio duomenys rodo, kad „Pfizer-BioNTech“ vakcina buvo 64 proc. veiksminga nuo delta atmainos sukeltos ligos simptomų, o Kanados duomenys rodo, kad ji buvo 87 proc. veiksminga nuo ligos simptomų, teigiama vidiniame Ligų kontrolės ir prevencijos centro pristatyme. Tačiau naujesniais duomenimis iš Izraelio nustatyta, kad „Pfizer-BioNTech“ vakcinos veiksmingumas nuo delta varianto sumažėjo iki 39 proc. (tačiau ji vis dar yra 88 proc. veiksminga nuo hospitalizavimo ir 91 proc. apsaugo nuo sunkių ligų), teigia CNBC.

 

Naujajame tyrime taip pat nustatyta, kad paskiepytų žmonių viruso krūvis buvo vidutiniškai mažesnis, o tai reiškia, kad jie greičiausiai išskiria mažiau viruso ir yra mažiau užkrečiami nei neskiepyti žmonės. Šis rezultatas skiriasi nuo kitų duomenų, kurie rodė, kad delta variantas sukelia panašų viruso kiekį neskiepytiems ir skiepytiems žmonėms, kurių testai teigiami (vadinamieji proveržio atvejai), anksčiau rašė „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(7)
(5)

Komentarai (5)