Tokio pragariško karščio Europa dar nebuvo mačiusi – pagerintas net 44 metų senumo aukščiausios temperatūros rekordas: viršytas beveik vienu laipsniu (Foto, Video)  (9)

Pastaruoju metu teritorija, kurioje pasiektas naujas aukščiausios temperatūros rekordas, kenčia nuo alinančios karščio bangos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad aukščiausia temperatūra Europos istorijoje ką tik buvo buvo užfiksuota Sicilijoje, Italijoje, šaliai kenčiant alinančią karščio bangą, – stulbinamus +48,8 °C.

Jei tai patvirtins Pasaulio meteorologijos organizacija (WMO), ji sumuš ankstesnį Europos aukščiausios temperatūros rekordą - +48 °C, pasiektą 1977 m. liepos 10 d. Atėnuose. Temperatūra buvo matuojama Sirakūzų, Sicilijos stebėjimo stotyje, ir netrukus rodmenis patvirtino salos meteorologijos tarnybos.

Šis naujas rekordas pasiektas regione tvyrant įnirtingai karščio bangai, besidriekiančiai per Viduržemio jūrą iki Tuniso ir Alžyro. Gaisrai visame regione liepsnojo daugiau nei savaitę. Italijos vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį. Turkiją ir Graikiją taip pat užgriuvo pražūtingi gaisrai.

 

„Italijos meteorologijos tarnyba teigia, kad +48,8 °C temperatūros išmatavimai yra tikri. Tačiau su tokiais galimais įrašais paprastai vyksta tikrinimo procesas, kol jie gali būti oficialiai paskelbti.“, - sakė Jungtinės Karalystės meteorologas Trevoras Mitchellas.

„Sicilija pastarosiomis dienomis patyrė karščio bangą. Feno efektas (perėjimas nuo drėgnų, šaltų sąlygų vienoje kalno pusėje į šiltesnes, sausesnes sąlygas kitoje) kalnų užutėkyje į vakarus nuo Sirakūzų greičiausiai padėjo sukurti neseniai ten užfiksuotą rekordinę temperatūrą“, - pridūrė britų meteorologas.

 

Škotijos meteorologas Scottas Duncanas teigė, kad neišvengsime daugiau karščio rekordų: „Šiuo metu plinta pavojinga karščio banga, apimanti didžiąją dalį Šiaurės Afrikos ir pietų Europos. Artimiausiomis dienomis šilumos židinys šiek tiek nukryps į vakarus ir šiaurę “, - tviteryje rašė jis.

Didžiausias karštis Europoje yra paskutinis nepageidaujamas rekordas, pasiekęs šiaurinį pusrutulį šią vasarą. Temperatūros rekordai sumušti Kanadoje, JAV vakaruose, Suomijoje, Estijoje, Turkijoje ir Maskvoje. Beprecedenčiai potvyniai apėmė Vokietiją ir kai kurias Kinijos dalis. Didžiausi pasaulyje miškai – Sibiro taiga liepsnoja rekordiniais miškų gaisrais.

 

Klimato mokslininkai jau seniai prognozavo, kad iškastinio kuro naudojimas, dujų išmetimas iš transporto priemonių bei gamyklų ir miškų naikinimas sukels ekstremalius orus.

Pirmadienį (rugpjūčio 9 d.) paskelbtoje naujausioje JT Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos ataskaitoje teigiama, kad ryšys tarp iškastinio kuro naudojimo ir klimato kaitos yra neabejotinas ir negrįžtamas, tačiau blogiausi padariniai gali būti sumažinti, jei vyriausybės veiktų greitai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(3)
(15)

Komentarai (9)