Pasaulį visiems laikams pakeitusi Rugsėjo 11-oji: kaip viskas tądien vyko minučių tikslumu (Foto, Video)  ()

2001 m. rugsėjo 11 diena visiems laikams pakeitė pasaulį, bet kas dėjosi tą lemtingą dieną – viskas pateikiama minučių tikslumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2001 m. rugsėjo 11 d. buvo giedra, saulėta, vasariška diena – tądien trijuose užgrobtuose keleiviniuose lėktuvuose skridę „Al Qaeda“ teroristai įvykdė koordinuotus savižudžių išpuolius prieš Pasaulio prekybos centrą Niujorke ir Pentagoną Vašingtone.

Ketvirtasis lėktuvas nukrito į lauką netoli Šenksvilio, Pensilvanijos valstijoje. Per atakas žuvo beveik 3000 žmonių.

Pateikiame rugsėjo 11-osios įvykių chronologiją minučių tikslumu. Visi laikai yra Rytų vasaros laiku (EDT). (+7 valandos lyginant su Lietuvos laiku).

• 7.59 val. „American Airlines“ „Boeing 767“ 11-asis skrydis su 92 žmonėmis pakyla iš Bostono Logano tarptautinio oro uosto skrydžiui į Los Andželą.

• 8:14 val. „United Airlines“ „Boeing 767“ 175-asis skrydis su 65 žmonėmis, pakyla iš Bostono; taip pat vyksta į Los Andželą.

• 8:19 val. 11-ojo skrydžio palydovai įspėja antžeminį personalą, kad lėktuvas buvo užgrobtas; „American Airlines“ apie pagrobimą praneša FTB.

• 8:20 val. „American Airlines“ „Boeing 757“ 77-asis skrydis su 64 žmonėmis pakyla iš Dulles tarptautinio oro uosto už Vašingtono ribų skrydžiui į Los Andželą.

 

• 8:24 val. Užgrobėjas Mohammedas Atta atlieka pirmąjį iš dviejų atsitiktinių ryšio perdavimų iš 11-ojo skrydžio į antžeminį valdymą (matyt, bandydamas susisiekti su lėktuvo salonu).

• 8:40 val. Federalinės aviacijos administracijos (FAA) skrydžių vadovai įspėja Šiaurės Amerikos aviacijos ir kosmoso gynybos vadovybės (NORAD) Šiaurės rytų oro gynybos sektorių (NEADS) apie įtariamą 11-ojo skrydžio užgrobimą. Reaguodama į tai, NEADS pakelia du naikintuvus, esančius Cape Cod Otis Air nacionalinės gvardijos bazėje, kad surastų ir sektų 11-tą skrydį, tačiau to padaryti jie nespėja.

• 8.41 val. „United Airlines“ „Boeing 757“ 93-asis skrydis, su 44 žmonėmis, pakyla iš Niuarko tarptautinio oro uosto skrydžiui į San Franciską. Buvo numatyta išvykti 8 val. ryto, maždaug tuo pačiu metu kaip ir kiti užgrobti skrydžiai, bet lėktuvas vėlavo pakilti.

8:46 val. Mohammedas Atta ir kiti „American Airlines“ 11-ojo skrydžio užgrobėjai nukreipia lėktuvą į Pasaulio prekybos centro (WTC) Šiaurinio bokšto 93–99 aukštus – žuvo visi lėktuve esantys žmonės ir šimtai pastato viduje.

 

• 8:47 val. Per kelias sekundes Niujorko policijos departamentas (NYPD) ir Niujorko priešgaisrinis departamentas (FDNY) pajėgos išsiunčia padalinius į Pasaulio prekybos centrą, o uosto direkcijos policijos departamento pareigūnai pradeda nedelsiant evakuoti Šiaurinį bokštą.

• 8:50 val. Baltųjų rūmų personalo vadovas Andrew Card įspėja prezidentą George'ą W. Bushą, kad į Pasaulio prekybos centrą rėžėsi lėktuvas; prezidentas tuo metu lankosi pradinėje mokykloje Sarasotoje, Floridoje.

• 9:02 val. Iš pradžių nurodę WTC Pietinio bokšto darbuotojams likti pastate, uosto direkcijos pareigūnai per viešojo adreso sistemą išplatino nurodymus evakuoti abu bokštus; apytikriai 10 000–14 000 žmonių jau evakuojasi.

9:03 val. „United Airlines“ 175-ojo skrydžio užgrobėjai nukreipia lėktuvą į Pietinio bokšto 75–85 aukštus – žuvo visi, esantys lėktuve, ir šimtai pastato viduje.

• 9:08 val. FAA uždraudžia visus skrydžius į Niujorką arba oro erdvėje aplink miestą.

• 9:21 val. Uosto direkcija uždaro visus tiltus ir tunelius Niujorko rajone.

 

• 9:24 val. FAA pranešė NEADS apie įtariamą 77-ojo skrydžio užgrobimą, kai kai kurie keleiviai ir įgulos nariai sugebėjo įspėti ant žemės esančius šeimos narius.

• 9:31 val. Kalbėdamas iš Floridos, prezidentas Bušas įvykius Niujorke vadina „akivaizdžiu teroro išpuoliu prieš mūsų šalį“.

9:37 val. – 77-ojo skrydžio užgrobėjai sudaužo lėktuvą į vakarinį Pentagono fasadą Vašingtone – žuvo 59 lėktuve buvę žmonės ir 125 kariškiai bei civiliai darbuotojai pastate.

• 9:42 val.  Pirmą kartą istorijoje FAA sustabdo visus skrydžius virš Jungtinių Amerikos Valstijų arba į juos. Per ateinančias dvi su puse valandos maždaug 3300 komercinių skrydžių ir 1200 privačių lėktuvų nusileidžia Kanados ir JAV oro uostuose.

• 9:45 val. Sklindant gandams apie kitas atakas, evakuojami Baltieji rūmai ir JAV Kapitolijaus pastatas (kartu su daugybe kitų aukšto lygio pastatų ir viešųjų erdvių).

9:59 val. Pasaulio prekybos centro Pietinis bokštas sugriūva.

 

10:07 val. Po to, kai užgrobto 93-ojo skrydžio keleiviai ir įgulos nariai, susisiekę su draugais ir šeimos nariais sužinojo apie išpuolius Niujorke ir Vašingtone, bando susigrąžinti lėktuvo kontrolę. Reaguodami į tai, pagrobėjai sąmoningai sudaužo lėktuvą į lauką Somerseto grafystėje, Pensilvanijoje – žuvo visi 40 keleivių ir įgulos narių.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(41)
(6)
(35)

Komentarai ()