Persiauklėjęs genetinis parazitas gali padėti pristatyti vaistus nuo įvairiausių ligų  (3)

Į žmogaus baltymą supakuotas genetinis siuntinys gali būti pristatytas į bet kurią kūno ląstelę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-08-21 Persiauklėjęs genetinis parazitas gali padėti pristatyti vaistus nuo įvairiausių ligų  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kaip mRNR pakuojama žmonių baltymuose, gali gerokai palengvinti mRNR pristatymą į konkrečių organų ląsteles. Taip mRNR galėtų būti panaudota gydant įvairias ligas, nuo paveldimų ir autoimuninių sutrikimų iki vėžių.

Žmogaus baltymo naudojimas neturėtų sukelti imuninio atsako, tai yra, žmonėms galima pakartotinai duoti to paties vaisto dozes.

„Šio baltymo yra žmonių kraujyje,“ sako Feng Zhang, tyrėjas iš Howard Hughes Medicinos instituto Masačiusetse. „Manome, kad jis nėra imunogeniškas,“ sako jis. Tai reiškia, kad jis nesukelia atmetimo reakcijos.

Geriausių koronaviruso vakcinų sėkmė pademonstravo didelį mRNR naudojimo potencialą. Užuot gaminus reikiamus baltymus fabrikuose, kas yra sunku ir brangu, naudojant šią techniką, kūnui pateikiamos genetinės instrukcijos, ir jis baltymus gamina pats. mRNR yra genų kopijos, kurios nėra integruojamos į ląstelių genomus ir po kelių dienų suyra, tad, jų poveikis laikinas, tačiau kūnui perduotos instrukcijos išlieka.

Bet pristatyti genus yra keblus užsiėmimas. Vienas būdas – supakuoti juos į viruso apvalkalą. Tik bėda, kad imuninė sistema į viruso apvalkalą reaguoja, išmoksta su juo kovoti, todėl pakartotinai naudoti preparato negalima.

Pfizer/BioNTech ir Moderna covid-19 vakcinose, mRNR gaubia aliejingi lašeliai, vadinamos lipidų nanodalelės, kurios ir sušvirkščiamos į rankos raumenis. Jos imuninės reakcijos neprovokuoja, tačiau jei lipidų nanodalelės būtų suleidžiamos į kraują, kepenys jas išvalytų per pusvalandį. Tai yra idealus būdas gydant, tarkime, baltymų deficitą kepenyse, bet smegenų ar širdies ligų gydymui visai netinka.

 

 

Zhango ir kolegų metodas sujungtų abiejų būdų pranašumus. Jie parodė, kad mRNRs galima supakuoti žmogaus baltyme PEG10, kuris formuoja virusus primenančias daleles. PEG10 yra kilęs iš genetinio parazito, vadinamo retrotransposono, bet žinduoliai šį baltymą pasiskolino savo evoliucinio kelio pradžioje ir dabar jis yra būtinas placentos vystymuisi.

Pridedant įvairius nukreipiančius baltymus šios virusą primenančios dalelė išorėje, mRNR gali būti pristatytas bet kuriam norimam ląstelių tipui.

Be kitų eksperimentų, ši komanda dar parodė, kad jų pasiūlytu metodu galima pristatyti mRNR kodavimą, skirtą CRISPR genų redagavimo mechanizmui žmogaus ląstelių kultūrose. Šį metodą dar reikia nemažai tobulinti, sako Zhangas, ir svarbiausias darbas bus patvirtinti, kad imuninio atsako nėra.

Michael Le Page
www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda: Science, DOI: 10.1126/science.abg6155

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (3)