Įdomiausi faktai apie garsiąsias Gizos piramides, kurių tikriausiai dar nežinojote: pasislinko per 5 metrus į pietus nuo tos vietos, kur buvo pastatytos, ir kadaise žibėjo tarsi žvaigždės  ()

Gizos piramidės yra vienas įspūdingiausių žmonijos statinių. Jos apipintos įvairiausiais mitais, o pats Elonas Muskas neseniai pareiškė, kad jas pastatė ateiviai. Tačiau žemiau pateikiame ne mitus, o 6 įdomius ir tikrus faktus apie Gizos piramides.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Gizos piramidė kadaise buvo aukščiausias pasaulyje statinys

Vienas įdomiausių faktų apie Gizos piramides yra tai, kad Didžiajai Gizos piramidei kadaise priklausė aukščiausio statinio pasaulyje rekordas. Ir šis rekordas šiai piramidei priklausė beveik 4000 metų. Šį titulą Didžioji Gizos piramidė prarado, kai 1889 metais buvo pastatytas Eifelio bokštas Paryžiuje (Prancūzija).

2. Tobulai suplanuotas statinys

Pagrindiniame Didžiosios Gizos piramidės kambaryje yra granito skrynia, kuri yra pernelyg didelė, kad tilptų siauru koridoriumi ties įėjimu. Dėl šios priežasties istorikai ir archeologai mano, kad Didžioji Gizos piramidė buvo pastatyta aplink šią skrynią, o ne atgabenta jau pastačius ją.

3. Švytinti tarsi žvaigždė

Kadaise Gizos piramidės buvo padengtos balta danga, pagaminta iš akinančio kalkakmenio, kuris buvo tiek nugludintas, kad atspindėtų saulės spindulius. Tokia piramidė su balto kalkakmenio danga buvo tarsi gigantiškas veidrodis ir taip galingai atspindėdavo šviesą, kad turėjo būti matoma iš Mėnulio, tarsi Žemėje šviečianti žvaigždė.

4. Matoma iš kosmoso

Didžiosios Gizos piramidės dydis yra milžiniškas – jos pagrindo ilgis yra 230 metrų, o aukštis – 138,5 metro. Tiesą sakant, ši piramidė yra tokia didelė, kad giedrą dieną ją galima pamatyti iš kosmoso. Nei viena žmogaus pastatyta struktūra negali pasigirti tokiu faktu.

 

5. Siena aplink Prancūziją?

Karjeras Asuane, maždaug 844 kilometrai aukštupiu, buvo vieta, kurioje kadaise buvo gaminami didžiuliai akmens blokai, skirti piramidėms statyti. Sakoma, kad tris piramides sudaro tiek blokų, kad jais galima būtų apjuosti visą Prancūziją 3 metrų aukščio ir 30 centimetrų storio tvora.

6. Žemės paviršiaus slinkimas

Didžiosios Egipto piramidės šiuo metu stovi nutolusios per 5 metrus į pietus nuo tos vietos, kurioje jos buvo pastatytos. Būtent tiek Žemės paviršius pasislinko per pastaruosius 4500 metų.

Parengta pagal economictimes.indiatimes.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(2)
(24)

Komentarai ()