Rūkantys marihuaną gali pasigirti didesniu spermatozoidų skaičiumi ir tampa vaikų gaminimo mašinomis? Štai ką sako mokslas – yra dvi medalio pusės  ()

Ko gero, nereikia nė priminti, kad narkotikai yra žalingi sveikatai. Tačiau vienas mitas gali būti sugriautas – ar rūkantys marihuaną gali pasigirti didesniu spermatozoidų skaičiumi?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų komanda iš Harvardo T. H. Chano visuomenės sveikatos mokyklos, nuo 2000 m. iki 2017 m. surinko 662 vyrų, kurių amžiaus vidurkis buvo 36 metai, spermos mėginius.

Savanorių buvo paklausta, ar jie kada nors gyvenime rūkė daugiau nei dvi suktines ar lygiavertį marihuanos kiekį ir ar jie yra rūkantys šiuo metu.

Rūkaliai užfiksavo didesnį spermatozoidų skaičių

55 proc. vyrų teigė, kad tam tikru momentu rūkė marihuaną, 44 proc. tai darė anksčiau, o 11 proc. – dabartiniai vartotojai. Stebėtini tyrimo rezultatai parodė, kad marihuanos rūkalių spermatozoidų skaičius buvo didesnis nei vyrų, kurie niekada nevartojo šio narkotiko.

Narkotikų vartoję respondentai užfiksavo vidutiniškai 62,7 mln. spermatozoidų milimetre, o nevartojantys – 45,4 mln. spermatozoidų. Be to, tik 5 proc. marihuanos rūkalių spermatozoidų skaičius buvo mažesnis už Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) laikomą sveiką ribą, tuo tarpu 12 proc. nerūkančiųjų turėjo mažesnį kiekį spermatozoidų nei PSO laikoma riba.

Aukštas testosterono lygis susijęs su narkotikų vartojimu

Tiriamųjų kraujo tyrimai taip pat buvo užregistruoti: rūkaliai vidutiniškai turėjo didesnį testosterono lygį nei jų kolegos. Mokslininkai greitai pastebėjo, kad, nepaisant iš pažiūros aiškių rezultatų, tyrimas turi savo apribojimų ir, kad narkotikų vartojimas neturėtų būti naudojamas kaip priemonė padidinti vaisingumą. Yra atlikta tyrimų, prieštaraujančių šioms išvadoms, siejančių kanapių vartojimą su nevaisingumu.

 

„Šios netikėtos išvados pabrėžia, kiek mažai žinome apie marihuanos poveikį reprodukcinei sveikatai ir iš tikrųjų apie marihuanos poveikį sveikatai apskritai“, – paaiškino tyrimo bendraautorius Jorge Chavarro.

„Mūsų rezultatus reikia aiškinti atsargiai ir jie pabrėžia poreikį toliau tirti marihuanos vartojimo poveikį sveikatai“.

Tyrimas turi trūkumų, tačiau suteikia atspirties tašką

Vienas iš pagrindinių tyrimo aspektų yra tas, kad vyrai patys pranešė vartojantys narkotikus, todėl sunku tiksliai įvertinti dozės lygį, nes gana lengva neteisingai įvertinti vartojimą ar meluoti.

Visi į tyrimą įtraukti vyrai buvo koledžo išsilavinimą turintys baltieji, kurie užsiregistravo į vaisingumo klinikas.

Norint gauti aiškesnį vaizdą, tyrimas turėtų būti pakartotas, naudojant platesnį ir įvairesnį pavyzdžių rinkinį, jau nekalbant apie patikimesnius vertinimo metodus, kad būtų gauti tikrai moksliškai pagrįsti rezultatai.

 

„Mūsų išvados prieštaravo pirminei iškeltai hipotezei“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius Feiby Nassanas.

„Tačiau jos atitinka dvi skirtingas interpretacijas, pirma, kad mažas marihuanos vartojimo lygis gali būti naudingas spermos gamybai dėl jo poveikio endokanabinoidų sistemai, kuri, kaip žinoma, vaidina svarbų vaidmenį vaisingumui, tačiau šios naudos prarandamos padidinus marihuanos vartojimą“.

„Lygiai taip pat įtikinama interpretacija yra ta, kad mūsų išvados gali atspindėti faktą, jog vyrai, turintys didesnį testosterono lygį, labiau linkę elgtis rizikingai, įskaitant bandymą rūkyti marihuaną“, – tęsė jis.

Taip pat yra dar viena 2019 m. tyrimų apžvalga, kurioje nagrinėjami 48 skirtingi tyrimai šiuo klausimu. Šis konkretus tyrimas sieja kanapių vartojimą su morfologinėmis anomalijomis (formos deformacijomis) spermos ląstelėse tiek žmonių, tiek gyvūnų modeliuose. Ir tuo viskas nesibaigia – tame pačiame tyrime taip pat nustatyta, kad tai taip pat veikia spermatozoidų judrumą (tai reiškia jų gebėjimą plaukti).

 

Harvardo komanda apibendrina savo tyrimus sakydama, kad gali būti tiesa, jog saikingas marihuanos vartojimas gali pagerinti sėklidžių funkciją, tačiau didesnė nauda greičiausiai išnyks vartojant didesnes dozes.

Apibendrinant galima pasakyti, kad marihuanos rūkymas nepavers jūsų kūdikių gaminimo aparatu, bet jeigu jūs turite penį ir jums teisiškai leidžiama mėgautis kanapėmis, tai gali jus šiek tiek pastumėti link gero starto.

Tačiau būkime sąžiningi: gerai išsimiegokite, nevartokite tabako, alkoholio ar/ir narkotikų ir tai greičiausiai suteiks daugiau naudos jums ir jūsų reprodukcinei sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(6)
(6)

Komentarai ()