Siaubingiausia vieta Žemėje, laikyta tikru pragaru – Serra Pelada aukso kasykla: sunku patikėti, kad distopiniai vaizdai užfiksuoti tik prieš kelis dešimtmečius (Foto, Video)  ()

Siaubingi distopiniai vaizdai gniaužia kvapą – sunku patikėti, kad tai dėjosi tik prieš kelis dešimtmečius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Serra Pelada buvo didelė aukso kasykla Brazilijoje, 430 kilometrų į pietus nuo Amazonės upės žiočių. 1979 m. vietinis vaikas, plaukiodamas vietinės upės pakrantėje, rado 6 gramų aukso grynuolį. Netrukus apie radinį pasklido žinia ir savaitės pabaigoje prasidėjo aukso karštinė.

Devintojo dešimtmečio pradžioje dešimtys tūkstančių aukso ieškotojų plūdo į Serra Pelada kasyklą, kuri, kaip sakoma, buvo ne tik didžiausia pasaulyje aukso kasykla, bet ir pati žiauriausia.

Iš pradžių vienintelis būdas patekti į atokią vietą buvo lėktuvas ar pėsčiomis. Kalnakasiai dažnai mokėdavo per dideles kainas, kad taksi juos nuvežtų iš artimiausio miesto į purvino žvyrkelio pabaigą; iš ten jie eidavo likusį atstumą – apie 15 kilometrų iki kasyklos.

Greitai buvo atrasti didžiuliai grynuoliai, kurių didžiausias svėrė beveik 6,8 kilogramo, o tai yra 108 000 USD 1980 m. rinkos kainomis (dabar, 2021 m., apie 333 900 eurų).

Aukso karštinės įkarštyje kasykla buvo žinoma dėl siaubingų sąlygų ir smurto, o šalia jos užaugęs miestas garsėjo žmogžudystėmis ir prostitucija.

 

Brazilų fotografas Sebastião Salgado nuvažiavo į Serra Pelada kasyklas ir padarė keletą labiausiai bauginančių ten dirbančių darbuotojų nuotraukų, pabrėždamas operacijos beprotybę ir chaosą.

Štai kaip Sebastião Salgado apibūdino kasyklą per interviu 1992 m.:

„Tikėdamiesi greitos sėkmės, vyrai ateina į Serra Pelada aukso kasyklą. Niekas ten neimamas jėga, tačiau kai tik jie atvyksta, visi tampa aukso svajonės ir būtinybės likti gyviems vergais. Įėjus į vidų tampa nebeįmanoma išeiti.

Kiekvieną kartą, kai brigada randa aukso, vyrai, nešantys krūvas purvo ir žemės, pagal įstatymą turi teisę išsirinkti vieną iš išvežtų maišų. Ir viduje jie gali rasti laimę ir laisvę. Taigi jų gyvenimas yra kopimas žemyn į didžiulę duobę ir išlipimas ant kasyklos krašto, nešant žemės maišą ir aukso viltį.

Kiekvienas, pirmą kartą atvykęs ten, patvirtina nepaprastą ir kankinamą požiūrį į žmogaus laukinę prigimtį: 50 000 purvinų ir svajonių kupinų vyrų. Galima išgirsti tik ūžesius ir tylius šūksnius, žmogaus rankų varomų kastuvų garsus. Tai aukso garsas, aidintis per visų ieškotojų sielas“.

Auksas Serra Pelada vietovėje geologiškai atsirado kitaip nei kitose Žemės vietovėse.

 

Manoma, kad auksas susidarė supergenezės proceso metu (tai reiškia, kad paviršinis dirvožemis buvo praturtintas auksu dėl lietaus vandens cirkuliacijos), kuris būdingas tik Amazonės aukso telkiniams.

Hipotezė yra ta, kad lietaus vanduo susimaišo su pūvančia Amazonės miško organine medžiaga, todėl vanduo tampa rūgštus. Šis rūgštus vanduo virsta aukso molekulių ligandu (joniniu tinklu, prie kurio gali jungtis auksas ir todėl jis gali būti pergabenamas), kuris prasiskverbia į žemę ir galiausiai kaupiasi, sudarydamas praturtintą aukso zoną. Šiose srityse susiformavo vieni didžiausių pasaulio aukso grynuolių.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(104)
(6)
(98)

Komentarai ()