Įamžino retą gamtos reiškinį – rūko langą, dar vadinamą baltąja vaivorykšte: ar esate matę ką nors panašaus?  (1)

Trečiadienį, apie 8 val. ryto kelyje Didžiasalis–Ignalina, Vidmantui Panavui pavyko įamžinti ypatingą reiškinį – rūko lanką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rūko lankas – reiškinys, giminingas vaivorykštei. Skirtingai nuo vaivorykštės, toks lankas atsiranda dėl žymiai smulkesnių (<0,05 mm) vandens lašelių, esančių rūke. Dėl šios priežasties rūko lankas neturi spalvų bei stebimas baltas arba pilkas. Rūko lankai kartais yra vadinami „baltosiomis vaivorykštėmis“.

Nors reiškinys nėra labai dažnai užfiksuojamas, tačiau pastarąjį kartą jis stebėtas visai neseniai. Šį pirmadienį kitas rūko lankas buvo užfiksuotas Elektrėnų rajone, netoli Kazokiškių, irgi maždaug 8 valandą ryte. O dar kitas vasaros pradžioje pajūryje“, – socialinio tinklo paskyroje paaiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

 

Praėjusią savaitę buvo užfiksuotas ir kitas retas gamtos reiškinys, greitai sužavėjęs socialinių tinklų vartotojus. Praėjusio ketvirtadienio rytą važiuojantys greitkeliu Vilnius-Kaunas galėjo pamatyti fluctus, arba kitaip dar vadinamus Kelvino-Helmholtz'o debesis.

Nuotrauką užfiksavo ir socialiniuose tinkluose ja pasidalijo Greta Balčiūnė. Nuotrauką pavyko greitai užfiksuoti netoli Rumšiškių – šie debesys, sako ji, greitai išsisklaidė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos komunikacijos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Gytis Valaika portalui lrytas.lt papasakojo, kad šie debesys susidaro esant dideliam atmosferos nestabilumui banginių procesų metu.

 

„Dažniausiai juos pamatysime vėjuotą dieną, nes bangeles sukelia skirtinguose aukščiuose skirtingais greičiais judantys vėjai. Kaip ir vandenyje, taip ir atmosferoje formuojasi oro srautų bangos, todėl kartais kiekvienas akylesnis iš mūsų gali pamatyti tokias bangeles.

Beje, tokie debesys fiksuojami net ir kitose planetose“, – sakė jis.

Vis dėlto, pasak specialisto, išvysti šį reiškinį ir jį užfiksuoti gali būti sunku – debesys yra retai pasirodantys ir trumpai gyvuojantys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai (1)