Kur ieškoti hipotetinės devintosios Saulės sistemos planetos? Naujas tyrimas pateikė užuominų  ()

Saulės sistemoje žinomos aštuonios planetos (nuo tada, kai Plutonas buvo pašalintas), tačiau jau kurį laiką yra įrodymų, kad gali būti dar viena, hipotetinė 9-oji planeta, slypinti išoriniame Saulės sistemos pakraštyje. Iki šiol šis pasaulis buvo neatrastas, tačiau naujame tyrime nustatyta, kur jis turėtų būti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įrodymai iš gravitacijos

Įrodymų, kad 9-oji planeta egzistuoja, gaunama iš jos gravitacinio poveikio kitiems kūnams. Jei atrodo, kad kažkas traukia planetą, tereikia šiek tiek paskaičiuoti ir rasti šaltinį. Taip buvo atrastas Neptūnas, kai Džonas Koučas Adamsas ir Urbenas Le Verjė nepriklausomai vienas nuo kito pastebėjo, kad Uraną, atrodo, traukia nematoma planeta.

9 planetos atveju mes neturime jokio gravitacinio poveikio planetai. Tačiau matome keistą mažų ledinių kūnų sankaupą išorinėje Saulės sistemoje, vadinamą Koiperio juostos objektais (KBO). Jei už Koiperio juostos ribų nebūtų planetų, būtų galima tikėtis, kad KBO orbitos būtų atsitiktinai orientuotos Saulės sistemos orbitos plokštumoje. Tačiau vietoj to matome, kad daugybė KBO kometoidų orbitų susitelkusios ta pačia kryptimi. Gali būti, kad taip yra tik dėl atsitiktinumo, tačiau tai mažai tikėtina.

 

Išorinė planeta

Dar 2016 m. autoriai išnagrinėjo statistinį KBO pasiskirstymą ir padarė išvadą, kad susitelkimą lemia neaptikta išorinė planeta. Remiantis jų skaičiavimais, šis pasaulis yra 5 Žemių masės ir nuo Saulės nutolęs maždaug 10 kartų toliau nei Neptūnas. Darbe netgi apskaičiuotas platus dangaus regionas, kuriame galėtų būti ši planeta. Tačiau paieškos nieko nerado. Tai kai kuriems leido daryti išvadą, kad planeta neegzistuoja. Kiti ėmė teigti, kad 9-oji planeta egzistuoja, bet mes jos nematome, nes ji yra pirmapradė juodoji skylė.

 

Dabar naujame tyrime iš naujo analizuojamas pirminis darbas, atsižvelgiant į kai kurias kritikos strėles, kurių jis sulaukė. Viena iš didelių kritikos pastabų yra ta, kad išorinius Saulės sistemos kūnus sunku surasti, todėl jų ieškome ten, kur patogu. Atsižvelgdami į stebėjimo šališkumą, autoriai nustatė, kad grupavimas vis tiek yra statistiškai neįprastas – yra tik 0,4 proc. tikimybė, kad tai atsitiktinumas. Perskaičiavę tikėtiną 9-osios planetos orbitą, jie galėjo geriau nustatyti, kur ieškoti.

Vienas įdomus tyrimo aspektas yra tas, kad pagal naujai apskaičiuotą orbitą 9-oji planeta yra arčiau Saulės, nei manyta iš pradžių. Tai keista, nes jei ji yra arčiau, tai mes jau turėtume būti ją atradę. Autoriai teigia, kad ligšioliniai stebėjimai atmetė artimiausius 9 planetos variantus, o tai padeda dar labiau susiaurinti galimą jos buvimo vietą. Jei planeta egzistuoja, artimiausiu metu ją turėtų aptikti Vera Rubin observatorija.

Šis tyrimas nėra galutinis, ir daugelis astronomų vis dar teigia, kad 9-oji planeta neegzistuoja. Tačiau tyrimas leidžia suprasti, kad dėl to ilgai ginčytis nereikės. Arba ji bus greitai atrasta, arba stebėjimai ją paneigs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: