Mažai kam žinomas eksperimentas: kodėl NASA narkotikais svaigino vorus?  ()

Prieš beveik tris dešimtmečius NASA maitino vorus tokiais narkotikais kaip LSD ar marihuana, ir stebėjo, kaip apsvaigę voragyviai kuria „deformuotus“ tinklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nacionalinės Aeronautikos ir Kosmoso Administracijos (NASA) vykdytas eksperimentas – mažai kam žinomas, bet nepaisant to, labai įdomus. 1995 m. Tech Briefs numeryje išspausdintame straipsnyje Maršalo kosminių skrydžių centro mokslininkų atliktas darbas tyrinėja tai, kaip įvairios cheminės medžiagos veikia vorų koordinaciją.

Tyrėjai stimuliavo vorus tokiomis medžiagomis kaip kofeinas, marihuana ir benzedrinas (amfetamino rūšis), ir stebėjo, kaip vorai audžia savo tinklus veikiami kiekvienos iš šių medžiagų.

Vorai paprastai verpia tinklus gamindami šilką iš savo šilko liaukų, padedami verpstukų – specialių organų, leidžiančių jiems nuspręsti, kokios rūšies siūlų jiems reikia įvairiuose taškuose.

 

NASA tyrėjai nustatė, kad kuo labiau deformuotas tinklas atrodo, palyginti su įprastu tinklu, tuo toksiškesnė cheminė medžiaga. Vertinimų nešališkumą užtikrino kristalų geometriniais tyrimais grįsta kompiuterinė programa.

„Atrodo, kad vienas iš iškalbingiausių toksiškumo rodiklių yra, palyginti su įprastu tinklu, sumažėjęs užbaigtų šonų skaičius: kuo didesnis toksiškumas, tuo daugiau šonų vorui nepavyksta užbaigti“, – sakoma NASA pranešime.

LSD

 

Lizergo rūgšties dietilamidas, sutrumpintai vadinamas LSD, yra vienas iš plačiausiai vartojamų haliuciogeninių narkotikų. Užtenka ypač mažos LSD dozės, kad ji sukeltų stiprų poveikį organizmui: neįprastus pojūčius kūne, spalvų pokyčius, iškreiptus garsus, pykinimą, nestabilias emocijas.

Vorai, kuriems buvo duota nedidelė LSD dozė, sudarė geometriškai taisyklingesnius raštus nei būdami blaivūs. Tiesa, palyginus su įprastu voratinkliu, LSD voratinklio funkcionalumas žymiai mažesnis – palikti dideli tarpai. Meskalinas vorus paveikė panašiai kaip LSD.

Marihuana

Populiariau žinoma kaip „Žolė“, marihuana gaunama iš kanapių ir gali būti naudojama mediciniais tikslais. Tiesa, dažnai ji perkama nelegaliai. Įprastai marihuana sustiprina jau turimus pojūčius, ilgai vartojant gali suprastėti atmintis.

Miego tabletės

 

Nenuostabu, kad miego tabletės vorus paveikė labiausiai – juk tam jos ir sutvertos. Po poros gijų voras pavargo ir sustojo vietoje, palikęs voratinklį vos pradėtą.

Kofeinas

Kofeinas, vienas iš dažniausiai žmonių vartojamų medžiagų, padarė vorus praktiškai nepajėgius atlikti sau įprasto darbo. Voratinklis gavosi chaotiškas, neužbaigtas, o voras per jį blaškėsi pirmyn-atgal.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Agnė Tarailaitė
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()