Didelės viltys nepasiteisino? Skelbiama, kad dar viena vakcinos kandidatė nuo AIDS patyrė nesėkmę - bet yra ir teigiama medalio pusė  ()

Dešimtmečius trukusiose veiksmingos vakcinos nuo AIDS paieškose dar viena kandidatė patyrė nesėkmę atlikus didelio masto tyrimą. Penkiose į pietus nuo Sacharos esančiose Afrikos šalyse „Johnson & Johnson“ vakcina tik iš dalies apsaugojo moteris.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per mažas veiksmingumas

„Johnson & Johnson“ (J&J) pagaminta vakcina įtikinamai neapsaugojo nuo ŽIV infekcijos. 2017 m. pradėtame tyrime, pavadintame „Imbokodo“, dalyvavo 2600 moterų Pietų Afrikoje ir keturiose kaimyninėse šalyse.

Rezultatai, kuriuos šiandien J&J paskelbė pranešime spaudai, parodė, kad placebo grupėje buvo 63 infekcijos, o vakciną gavusių dalyvių grupėje – 51, t. y. veiksmingumas buvo 25,2 proc. – per mažas, kad vakcina būtų naudinga. Atliekant tyrimą, kurį rėmė JAV Nacionalinis alergijos ir užkrečiamųjų ligų institutas (NIAID) ir Bilo ir Melindos Geitsų fondas, nekilo jokių saugumo problemų.

„Turime iš esmės peržiūrėti tai, ką darome“, – sako Glenda Gray, vadovaujanti Pietų Afrikos medicinos tyrimų tarybai ir prižiūrėjusi tyrimo, kuriame vakcinos veiksmingumas buvo lyginamas su placebu, protokolą.

Vilties yra

G.Gray pabrėžia, kad „Imbokodo“ pateikė daugiau vilčių teikiančių duomenų nei du kiti nuviliantys AIDS vakcinos veiksmingumo tyrimai, kuriuos ji padėjo atlikti. „Kiekvienas nesėkmingas bandymas mums kažką pasako“, – sako ji. Skirtingai nuo kitų, šis tyrimas atskleidė veiksmingumo blyksnius, kurie gali atskleisti apsaugines imunines reakcijas ir leisti mokslininkams „sukurti geresnę vakciną ateičiai“.

 

J&J vyriausiasis mokslo darbuotojas Paulas Stoffelsas sako, kad, nepaisant nesėkmės, bus tęsiamas antrasis panašios vakcinos veiksmingumo tyrimas kitoje tiriamojoje populiacijoje. Tame 2019 m. pradėtame „Mosaico“ tyrime, kuris vyksta Amerikoje ir Europoje, dalyvauja 3800 transseksualų ir vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais.

Tiek „Imbokodo“, tiek „Mosaico“ iš viso sujungia keturias dviejų skirtingų injekcijų dozes. Pirmajame naudojamas tas pats pagrindas, kaip ir J&J COVID-19 produkte: adenovirusas 26, nekenksmingas „vektorius“, kuris šiuo atveju perkelia keturis ŽIV genus į žmogaus ląsteles. Skirtingi ŽIV genai buvo sukurti taip, kad gamintų ŽIV baltymus, kurie sukelia pakankamai platų imuninį atsaką, kad apsaugotų nuo įvairių viruso atmainų. Antrąją injekciją sudaro genetiškai modifikuota ŽIV paviršiaus baltymo versija, nors tikslus baltymas abiejuose tyrimuose skiriasi.

 

Keletas mokslinių tyrimų grupių pradėjo vakcinų, skirtų skatinti stiprius neutralizuojančius antikūnus prieš ŽIV, bandymus su žmonėmis, tačiau nė viena iš jų greičiausiai nepradės visapusiškų veiksmingumo bandymų anksčiau nei po ketverių metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()