Mokslininkai perspėja: gripas niekur nedingo - šį sezoną jis grįš su trenksmu  ()

Per COVID-19 pandemiją gripo beveik nebuvo, tačiau netrukus tai gali pasikeisti: du naujausi tyrimai rodo, kad šį rudenį ir žiemą gripas vėl pradės siautėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pabrėžia skiepų svarbą

Viename tyrime prognozuojama, kad 2021-2022 m. gripo sezono metu gali būti nuo 100 000 iki 400 000 daugiau hospitalizacijų dėl gripo, palyginti su įprastu gripo sezonu.

Šią savaitę paskelbtos išvados pabrėžia skiepų nuo gripo svarbą šiais metais – abiejuose tyrimuose teigiama, kad blogo gripo sezono būtų galima išvengti, jei skiepijimų nuo gripo apimtys padidėtų 20-50 proc., palyginti su įprastais metais.

„Norint išvengti tokio scenarijaus, svarbiausia bus paskiepyti kuo daugiau žmonių nuo gripo“, – pareiškime teigė Pitsburgo universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos Visuomenės sveikatos dinamikos laboratorijos direktorius ir vyriausiasis abiejų tyrimų autorius daktaras Markas Robertsas.

Praėjusiais metais gripo aktyvumas buvo istoriškai žemas, greičiausiai dėl tokių priemonių kaip kaukių dėvėjimai, saugaus atstumo laikymasis ir rankų dezinfekcija. Per 2020-2021 m. gripo sezoną bendras hospitalizacijos dėl gripo rodiklis JAV buvo tik apie 4 hospitalizacijos 100 000 gyventojų, palyginti su įprastu 70 hospitalizacijų 100 000 gyventojų rodikliu. Su gripu susijusių mirčių sumažėjo 95 proc., teigė tyrėjai.

 

Tai reiškia, kad gyventojai „praleido galimybę susikurti arba sustiprinti savo imunitetą būsimam gripo sezonui“, todėl kyla nerimas, kad gripas gali sugrįžti, kai bus panaikintos COVID-19 prevencinės priemonės, sakė tyrėjai. Jie pažymi, kad JAV jau dabar daugėja kitų kvėpavimo takų infekcijų, pavyzdžiui, kvėpavimo takų sincitinio viruso (RSV), atvejų, „o tai nežada nieko gero artėjančiam gripo sezonui“, – „Live Science“ teigė mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(4)
(-1)

Komentarai ()