Kvapą gniaužiančiame vaizdo įraše JAV Kosmoso pajėgos pirmojo skrydžio metu susprogdina „Firefly“ „Alpha“ raketą: kas čia nutiko ir kodėl „Firefly“ inžinieriai šiuo skrydžiu vis vien džiaugiasi? (Foto, Video)  ()

Rugsėjo 2 dienos vakarą „Firefly Aerospace“ raketa „Alpha“ pakilo pirmajam skrydžiui, virš Kalifornijos pakrantės Ramiojo vandenyno link. Tačiau vos pasiekus viršgarsinį greitį, ji buvo susprogdinta JAV Kosmoso pajėgų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Alpha“ raketa yra dviejų pakopų, 29 metrų aukščio mažų palydovų pristatymo sistema, skirta 1000 kg naudingosios apkrovos pristatymui į žemąją Žemės orbitą arba 630 kg į Saulės sinchroninę orbitą.

„Firefly“ planuoja paleisti „Alpha“ raketą du kartus per mėnesį ir vieno skrydžio kaina sieks 15 mln. USD.

2021 m. rugsėjo 2 d. skrydis, vadinamas bandomuoju, prasidėjo šiek tiek į šiaurę nuo Los Andželo Vandenbergo kosminių pajėgų bazėje 18:59 vietos laiku. Raketoje buvo keletas veikiančių palydovų, tačiau tik bandymo tikslais. Raketa pakilo be kliūčių.

 

Filmuota medžiaga rodo, kad praėjus vos dviem su puse minutės po „Alpha“ pakilimo, raketa nepasiekė maksimalaus aerodinaminio slėgio (dar vadinamu „Max Q“) ir pradėjo svirti į šoną ir lėtai pradėjo krypti žemyn.

Po dar vieno žiauraus sukimosi raketa įspūdingai sprogsta.

 

JAV Kosmso pajėgų „Space Launch Delta 30“ padalinys patvirtino, kad sprogimas buvo numatytas skrydžio nutraukimo sistemos rezultatas, kurį jie suaktyvino 19.01 val.

Sprogimas pašalino riziką, kad nekontroliuojama „Alpha“ raketa atsitrenks į gyvenamą vietą.

Pranešama, kad raketos nuolaužos nukrito į vandenyną ir niekas nebuvo sužeistas.

„Firefly“ teigiamai atsiliepė apie skrydį savo pranešime spaudai: „Pirmasis „Firefly“ bandomasis skrydis truko ilgiau nei dvi minutes, raketai sėkmingai pakilus ir progresuojant iki viršgarsinio greičio“.

 

„Firefly“ inžinieriai jau analizuoja telemetriją, surinktą skrydžio metu, kad išsiaiškintų, kas nutiko. Prie jų prisijungė Vandenbergo kosminių pajėgų bazės ir Federalinės aviacijos administracijos komandos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()