Ak, tos moterys... Aštuonkojų patelės jas erzinančius patinus originaliai nuveja šalin - tarp gyvūnų, tai neįprastas elgesys (Video)  ()

Mokslininkai pastebėjo, kad aštuonkojų patelės, nepageidaujamų bandymų poruotis metu, į patinus mėto kriaukles ir dumblius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nenori poruotis

Australijos, JAV ir Kanados mokslininkai ištyrė laisvėje gyvenančių aštuonkojų vaizdo įrašus ir nustatė, kad patelės paprastai dažniau mėto daiktus nei patinai.

Vienu atveju 2016 m. gruodį viena aštuonkojo patelė metė medžiagą 10 kartų, iš kurių penkis kartus pataikė į gretimame urve esantį patiną, kuris, pasak mokslininkų, kelis kartus bandė su ja poruotis.

„Visi dešimt patelės metimų buvo visiškai arba iš dalies dumblo metimai. Vieną kartą patelė, ruošdamasi metimui, pasisuko į patiną, kad šis atsidurtų tiesiai metimo kelyje.“

Nepastebėta, kad užgauti aštuonkojai „atsakytų ugnimi“ ir mestų atgal dumblus ar kriaukles.

Neįprastas reiškinys

Daiktų mėtymas nėra įprastas gyvūnų elgesys, nors žinoma, kad taip elgiasi šimpanzės ir kapucinai, drambliai, mangustai ir paukščiai.

Mėtymas paprastai laikomas specifiškai žmogišku veiksmu, kuris suvaidino svarbų vaidmenį mūsų evoliucijoje.

Tačiau tyrėjai teigė: „Bent jau čia aprašytoje vietoje laukiniai aštuonkojai dažnai mėto medžiagas. Jėga neperduodama rankomis, kaip metant žmogui, bet rankos organizuoja medžiagos išmetimą srove.“

 

Jie padarė išvadą, kad aštuonkojai gali būti „neabejotinai įtraukti į trumpą sąrašą gyvūnų, kurie reguliariai mėto ar sviedžia daiktus, ir preliminariai įtraukti į trumpesnį sąrašą tų, kurie savo metimus nukreipia į kitus gyvūnus“, pridurdami: „Jei jie iš tiesų yra nukreipti į objektus, šie metimai yra nukreipti į tos pačios populiacijos individus socialinio bendravimo metu“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()