„Siemens“ pagaliau išsprendė didelę vėjo jėgainių problemą - tokių menčių dar niekas negamina  ()

Įprastai vėjo jėgainės turi po tris mentes. Ir jos gali būti labai didelės - paprastai kalbant, didesnės mentės pagauna daugiau vėjo. O po to keliauja į sąvartyną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėjo jėgainių mentės yra gaminamos iš stiklo ar anglies pluoštu sustiprintos dervos – panašiai kaip kai kurių sportinių mašinų kėbulai. Ši kompozitinė medžiaga yra labai lengva, bet pakankamai tvirta – tuo rūpinasi ir medienos ar polietileno tereftalato šerdis.

Vėjo turbinas nuolat atakuoja vėjas, lietus, sniegas, kruša, šaltis, karštis, UV spinduliai, paukščiai, todėl, bėgant lakui, jos susidėvi. Po poros dešimtmečių (kartais šiek tiek lėčiau, kartais – greičiau) susidėvėjusius komponentus tenka keisti.

Didžiąją dalį vėjo jėgainių galima perdirbti. Tačiau kompozitinės mentės yra per daug paini skirtingų medžiagų mišrainė, todėl keliauja į sąvartyną. Europoje jos sudaro 10 % neperdirbamų pluoštinių kompozitinių medžiagų atliekų. Ateityje ši problema tik dar didės, nes vėjo jėgainių statome vis daugiau.

„Siemens“ nusprendė išspręsti šią problemą. Po daugybės eksperimentų kompanija rado būdą pagerinti vėjo jėgainių menčių perdirbimą. Vietoje įprastos epoksidinės dervos „Siemens“ naudos kitą medžiagą, kuri tirps nestipriame rūgštiniame tirpiklyje. Tai padės atskirti ir perdirbti skirtingas medžiagas.

„Siemens“ Danijoje jau pagamino pirmąsias perdirbamas vėjo jėgainės mentes. Planuojama, kad mentes su nauja derva išbandys trys „Siemens“ klientai. „Siemens“ planuoja, kad kompanijos gaminamos jėgainės jau 2040 metais bus 100% perdirbamos. Ir tos perdirbamos mentės nėra prastesnės – jos vis tiek turėtų tarnauti 20-30 metų.

(71)
(5)
(66)

Komentarai ()